BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A legfontosabb cégek sem becsülik meg a nőket

A világ vezető vállalatai nem aknázzák ki teljesen a női munkaerő-állományuk tehetségének zömét - tűnik ki a Világgazdasági Fórum (WEF) Corporate Gender Gap című jelentéséből.

Ezt jelzi, hogy a női alkalmazottak még mindig nem tudnak betörni a magasabb menedzseri vagy igazgatótanácsi szintű posztokba. Pozitív értelemben a lista élén az Egyesült Államok áll, ahol a nők töltik be az ilyen tisztségek 52 százalékát, a legalján pedig India, 23 százalékkal. A felmérés 20 országban, 16 iparág 600 HR-vezetőjét vonta be a világ legjelentősebb munkáltatói körében – jelenti a BBC.

Azoknak a nőknek az aránya, akik elnök-vezérigazgatói tisztet töltenek be, átlag alig 5 százalék volt a világ húsz országában felmért 600 vállalat körében. A legmagasabb arányt Finnország mutatta, 13 százalékos aránnyal, utána Norvégia következett 12 százalékkal. 

A WEF leszögezi: bár néhány skandináv, amerikai és brit cég megkezdte a nők hatékony integrálását, az az elképzelés, hogy a vállalatok többsége nőbarát lenne, még mindig mítosz.  A felmérésben részt vevő országok körében a legtöbb nőt a szolgáltatási szektorban dolgozik, ezen belül a pénzügyi terület az első, 60 százalékos aránnyal. Nem meglepő módon a hagyományosan férfiasnak tekintett szektorokban, például az autóiparban alacsonyabb (18 százalék) a női alkalmazottak aránya.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.