BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az IMF vezetője kissé ideges

Dominique Strauss-Kahn úgy látja, hogy a pénzügyi válság hatására meghozandó új felügyeleti rendszer kialakulása kapcsán egyre csökken az együttműködési készség az országok között.

Az IMF ügyvezető igazgatója szerint a nagyhatalmak jól dolgoztak 2008-ban és 2009-ben, így a közvetlen veszélyt elhárult a pénzpiacokon. Bukaresti látogatását Strauss-Kahn leszögezte: a válság egyik legfontosabb tanulsága, hogy a globális problémákra globális válaszokat kell adni.

A Nemzetközi Valutaalap vezetője elégedetlen ezen a téren. Mint a romániai parlament előtt elmondta: az államok jelenleg is dolgoznak az új pénzügyi felügyeleti rendszerek kialakításán, az elképzelések között sok hasznos is akad, de ezek nem illenek egymáshoz - tudósít a Reuters.

Strauss-Kahn úgy véli, hogy pár éven belül újabb válsággal kell szembenéznie a világnak és biztos abban, hogy "lehetetlen lesz az adófizetőket rávenni arra, hogy ismét fizessenek a bankok megmentése érdekében". Az IMF a G20 kérésére a jövő hónapban mutatja be tervezetét, amely olyan, a bankokra kivetendő díjra vonatkozik, amely fedezné a pénzintézetek esetleges csődjét.

Strauss-Kahn hozzátette, hogy a G20-nak is ebben az irányban kell mozdulnia, méghozzá lehetőleg gyorsan. "Tizenkét évbe telt a Basel II elfogadása. Most nincs tizenkét évünk" – fogalmazott az IMF feje, hozzátéve: aggodalomra ad okot a válságkezelési ritmus lassulása.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.