BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Demján: "örök cselédsors vár a magyarokra"

Nem az IMF-et kell szidni, önmagunknak köszönhetjük, hogy Magyarország mára de facto elvesztette a pénzügyi függetlenségét – mondta a TriGranit-csoport elnöke a Figyelőnek adott interjúban.

A vállalkozók a jövő heti gazdaságpolitikai fórumon megfogalmazzák elvárásaikat az új kormány felé, s ha az homlokegyenest mást csinál majd, akkor kemény kritikákra számíthat Demján szerint.

A Trigránit-csoport elnöke a Fidesz gazdasági koncepciójával kapcsolatban elmondja:  „A Fidesz koncepciójában a gazdasági növekedés előtérbe helyezése jó konstrukció; a kérdés az, miből lesz majd növekedés. Nagyvállalat nem jön ide, valószínűleg állami vállalatokat kell alapítani, bármilyen furcsa is.”

A legismertebb magyar vállalkozó szerint a vállalkozók a jövő heti gazdaságpolitikai fórumon megfogalmazzák elvárásaikat az új kormány felé, s ha az homlokegyenest mást csinál majd, akkor kemény kritikákra számíthat Demján szerint. A Trigránit-csoport elnöke a Fidesz gazdasági koncepciójával kapcsolatban elmondja:  „A Fidesz koncepciójában a gazdasági növekedés előtérbe helyezése jó konstrukció; a kérdés az, miből lesz majd növekedés. Nagyvállalat nem jön ide, valószínűleg állami vállalatokat kell alapítani, bármilyen furcsa is.”

Az euróval kapcsolatban Demján elmondta a Figyelőnek: „Gyenge árfolyammal kell felzárkózni – akkor még mindig marad mozgástered. A gazdaságnak levegő kell. Az euró elszívja. Ha gyorsan bevezetnék az eurót, mielőtt 80 százalékig felzárkózunk, akkor – megint mondok egy jóslatot – örök cselédsors vár a magyarokra.”

„Ha nincs válság, az ország már csődbe ment volna, példát statuáltak volna velünk. Évekkel ezelőtt már elmondtam, hogy 6–8 nagy kötvénytulajdonosnak van kiszolgáltatva Magyarország. Ha nem jött volna be a válság, akkor a megrendült bizalom következtében már régen csődbe juttattak volna minket.”

„Ez egy fura ország, itt ki van osztva, hogy ki lehet hazafi. Újságíró, művész, az egyszerű paraszt, vagy egy munkás is lehet, de vállalkozó, az nem lehet. (…) El kell hinni rólunk is, hogy aggódunk ezért az országért – sőt, jobban aggódunk, mint a politikusok.”

„Az a rossz hírem van, hogy hamarosan az esztergályos, de lehet, hogy a lakatos, a tetőfedő vagy a vízvezeték-szerelő háromszor annyit fog keresni, mint a feleslegesen kiképzett pszichológus, szociológus, médiaszakember, és sorolhatnám, mert a munkaerőnek is kereslet-kínálati piaca van. A kérdés az, itthon tudjuk-e tartani őket, mert Nyugat-Európában ugyanez a helyzet.”

„A pénzügyi függőség rosszabb, mintha tankok vonulnak be, mert azokat látom, bemérem, tiszta dolog. A pénzügyi függetlenséget nem lehet másként visszanyerni, csak munkával, termeléssel, összefogással – és protekcionizmussal.”

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.