BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Indul a "rossz" bank Írországban

Dublinban ma megkezdi működését Írország új bankja, amely 81 milliárd euró összegben ingatlanokhoz kapcsolódó kétes, lejárt hiteleket kezel.

A "rossz" bank szerepe lesz megtisztítani a bankágazatot az előbb említett 81 milliárd euró összegű rossz kölcsönöktől - amelyeket Írország vezető ingatlanbáróinak nyújtottak a konjunktúra idején és akik most a csőd szélén állnak. 

Brian Lenihan ír pénzügyminiszter és Matthew Elderfield, a pénzügyi szabályozó hatóság vezetője jelezte, hogy tőkemegfelelési szabályokat állapítanak majd meg a bankok részére, miután az ír állam átvette az érintett ingatlankölcsönöket. Becslések szerint az ír bankoknak 16 milliárd euró összegben lesz szükségük friss tőkére. Ha pedig ennek nagy részét a kormány nyújtja, ez kihathat Írország kockázati besorolására is.

A Financial Times szerint Írország adósságválsággal néz szembe, mivel a befektetők aggódnak a költségvetés hiánya miatt. A deficit 2008-ban a GDP 11,7 százaléka volt, Görögország után a második legnagyobb az euróövezetben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.