BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meglepő, de legjobban a bankok vészelték át itthon a válságot

A gazdaság tavalyi gyenge teljesítménye nem egyformán érintette az ágazatokat. Voltak két számjegyű zsugorodást elszenvedők, de a visszaesést megúszók is. A pénzügyi szolgáltatók bizonyultak meglepő módon a leginkább válságállónak.

Ez látszólag ellentmond azoknak a híreknek, amelyek az elmúlt esztendőben a hitelezés befagyásáról szóltak. A tavalyi 6,3 százalékos GDP-csökkenés részleteiről jövő héten számol be a KSH, de az első három negyedév adatai alapján a banki és biztosítási szektorban nem is beszélhetünk visszaesésről, inkább a teljesítmény stagnálásáról.

Az év nagy részében valószínűleg azért vészelték át a pénzügyi cégek a recessziót, mert a hitelvolumen nem csökkent drasztikusan, csak az új folyósításoké, emellett azonban megnőtt a betéti és hitelkamatok különbsége, amely a szektor GDP-jét szintén meghatározza.

A másik meglepetést az állami szféra okozta, ahol a költségvetési szigorítások ellenére nem csökkent számottevően a hozzáadott érték, amelynek statisztikai okai is lehetnek.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

A témáról szóló jegyzet itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.