BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meglepően jó GDP-eredmény Szlovákiából

A múlt év utolsó negyedévben a szlovák gazdaság teljesítménye 2,6 százalékkal csökkent éves rátán.

Ez az eredmény kedvezőbb a február 12-én előrejelzett 2,7 százaléknál és a tavalyi harmadik negyedben feljegyzett 4,9 százalékos csökkenésnél - közölte a szlovák statisztikai hivatal. A teljes évet tekintve a szlovák gazdaság 4,7 százalékkal gyengült a 2008-ba mért 6,2 százalékos erősödést követően – jelenti a Bloomberg.

"A javulás a készletek feltöltésének és az exportra való vállalati felkészülésnek volt köszönhető" - közölte a pozsonyi Slovenska Sporitelna AS közgazdásza. A várakozás szerint élénkülni fog a kereslet Szlovákia fő exportpiacain. A magánfogyasztás azonban várhatóan gyenge marad a magas munkanélküliség miatt - tette hozzá.

Az ország gazdaságágnak kétharmadát kitevő export éves szinten 5,2 százalékkal csökkent a tavalyi év utolsó három hónapjában, ez a legkisebb zsugorodás négy negyedév óta. Az import mértéke ezzel párhuzamosan 10,3 százalékkal csökkent.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.