BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Merkel: Görögország nem kér pénzt és nem téma

Brüsszeli hivatalos köröket cáfolva Angela Merkel német szövetségi kancellár Berlinben kijelentette, hogy Görögországnak nincs szüksége pénzügyi segítségre, és ezért az EU vezetői ne tegyék vitatémává a segély kérdését a Brüsszelben e héten tartandó csúcsértekezleten.

Korában az Európai Bizottság arra sürgette Németországot és az euróövezet más tagállamait, hogy állítsanak össze kétoldalú kölcsönökből álló csomagokat Görögország pénzügyi helyzetének enyhítésére.

Merkel asszony a Deutschlandfunk rádiónak azt mondta, Papandreou görög miniszterelnök biztosította őt arról, hogy országa nem kér EU támogatást. "Valamennyiüknek azt tanácsolom, ne okozzanak zavart a piacokon azzal, hogy helytelen várakozásokat fűznek a csütörtöki csúcsértekezlethez" - figyelmeztetett a német kancellár az AP tudósítása szerint.

Merkel nem hivatkozott név szerint az Európai Bizottság elnökére, de José Manuel Barroso pénteken leszögezte, hogy a Görögországnak nyújtandó segítséget nem lehet tovább halogatni. Az EB elnöke "koordinált bilaterális kölcsönökről" beszélt, amelyek kifizetése azonnal megkezdődne.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.