BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Messze még a válság előtti állapot

A pénzügyi válság kirobbanása, vagyis 2008 októbere óta legalább 20 millió állás szűnt meg a világban – derül ki az ILO (International Labour Organization) A munka világa 2009 című felméréséből.

A kutatás szerint 5 szektort – feldolgozóipar, az építőipar, a kereskedelem, a szállítás valamint a bányászat – sújtott a legnagyobb mértékben a gazdasági visszaesés: összesen 16 millió állás szűnt meg ezekben a szektorokban.

Ezen belül is a feldolgozóipart érte a legnagyobb veszteség: itt 9,4 millió állás szűnt meg. A gazdasági lejtmenet hatására egyébként több férfi veszítette el munkahelyét mint nő, különösen a feldolgozó- és építőiparban, a kereskedelemben, valamint a pénzügyi szolgáltatások terén.

Elizabeth Tinoco, az ILO szektoronkénti aktivitást vizsgáló részlegének igazgatója a kutatás kapcsán elmondta, hogy a gazdasági fellendülés jelei a munkaerőpiacon egyelőre alig érzékelhetőek. Míg 2009 harmadik negyedében már megindult a GDP-növekedés számos fejlődő és fejlett gazdaságban, a feldolgozóipar, a szállítás és a kereskedelem területén még mindig növekvő munkanélküliség volt tapasztalható éves bázison, ha mérséklődött is az elbocsátások aránya.

Az ILO kutatása arra is rávilágít, hogy a munkaerőpiac már az oktatás és a közalkalmazotti szektorban is a romlás jegyeit hordozza magát. Ennek következményeként a munkaerőpiaci feltételek romlására lehet számítani a közszolgáltatások terén.

Mindeközben a pénzügyi szektor bizonyos területén elindult egy enyhe fellendülés a munkaerőpiacot tekintve a tavalyi harmadik negyedben, míg az egészségügyben tovább tartott a foglalkoztatás bővülése - itt egy év alatt 1,6 millióval nőtt az állások száma.

Az ILO jelentése szerint egyelőre hosszú az út a válság előtti szintek eléréséig: míg a jelentős makrogazdasági intézkedések segítettek stabilizálni a pénzügyi piacokat és átmenetileg növelték a fogyasztói aktivitást és ipari termelést, a gazdasági fundamentumok továbbra is törékenyek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.