BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Németország nem vár: 1 milliárd eurót szednek be a bankoktól

Wolfgang Schäuble német és Christine Lagarde francia pénzügyminiszter közösen jelentették be, hogy Németország "bankadót" vezet be, amelyet egy a pénzintézetek megsegítését szolgáló alapba folyik be.

A német pénzügyminiszter mai közlése szerint Németország 1-1,2 milliárd eurót vár évente a bankoktól. Az összeg egy speciális pénzalapba kerül, amelyet azért hoznak létre, hogy a jövőben ennek segítségével finanszírozzák az esetleges banki mentőcsomagokat.

A mai bejelentés érdekessége, hogy Wolfgang Schäuble francia kollégája, Christine Lagarde is részt vett a sajtótájékoztatón, rendkívüli hasznosnak nevezve a javaslatot – tudósít a The Wall Street Journal.

Schäuble leszögezte: a bankadó célja a rendszerkockázat csökkentése úgy, hogy a folyamat ne akadályozza a bankok részvételét a gazdasági kilábalásban. Németország tehát nem vár az EU döntésére a bankadó bevezetésével, miközben a jelek szerint Franciaországban is hamarosan sor kerülhet erre.

"Minden tagország tekintetében támogatjuk a hasonló intézkedéseket" – olvasható a német-francia közös közleményben. Franciaroszág egyébként – Németországgal ellentétben – vélhetően közvetlenül a költségvetésbe csatornázza majd a bankadót. Christine Lagarde újságíró kérdésre válaszolva leszögezte, hogy a bankadó bevezetése nem zárja ki egy a pénzügyi tranzakciókra kivetendő díj bevezetését sem.

Az Egyesült Királyság, Svédország és az Egyesült Államok szintén fontolgatja a pénzintézetekre kivetendő adó bevezetését.  Washingtonban a Kongresszus dolgozik a javaslaton, míg a brit konzervatívok már közölték: be fogják vezetni a bankadót kormányra kerülésük esetén.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.