BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Oszkó: a konvergencia pálya is változhat a választások után

A választások után négy évre programot hirdető kormány akár a konvergencia pályát is módosíthatja, ha ahhoz tartós, szerkezeti átalakításokat és megtakarításokat is hozó reformokat rendel – nyilatkozta a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában Oszkó Péter pénzügyminiszter. Szerinte a Bajnai-kormány sokat tett a korrupció és a közpénzek elfolyása ellen.

Racionális vita alapja lehet akár a Nemzetközi Valutaalappal is (IMF) az idei költségvetési hiány átalakítása egy újonnan hivatalba lépő kormány részéről, ha a módosítás jövőre és azt követően a költségvetési hiány csökkentését eredményezi – mondta a Duna Televízió esti háttérműsorában Oszkó Péter pénzügyminiszter.

Szerinte értelmezhetők ilyen módon az IMF azon állásfoglalásai, amelyekben újabb szerkezeti reformokat kér az önkormányzati intézményrendszerben és az egészségügyben – ott, ahol az elmúlt egy év nem volt elegendő a hatékony válságkezelésre. „Ha ezeknek az átalakításoknak vannak egyszeri költségvonzatai, de később további megtakarításokat biztosítanak, segítve a költségvetési egyensúly megtartását, akkor miért ne lehetne ezekről tárgyalni?” – érvelt Oszkó Péter.

Viszont öncélúan csak azért elengedni az idei költségvetési hiányt, mert az politikai könnyebbséget jelentene egy új kabinetnek – ezt nem tanácsolná a hivatalban lévő pénzügyminiszter.

A tárcavezető kifejtette: ha őt kérdeznék, nem tudna olyan területet mondani, ahol még jobban meg lehetne húzni a nadrágszíjat. „Most már nem egyszeri tételekkel, hanem a tartós megtakarítást eredményező átalakításokkal kell foglalkozni” – mondta. Példaként hozta fel az önkormányzati intézményrendszert, ahol „hihetetlen párhuzamosságok vannak”, nagyon alacsony hatékonyság mellett. 
 Az egészségügyben is lehetne takarékoskodni, de nem újabb forráskivonással, hanem az ágazatra fordított pénz hatékonyabb felhasználásával. Hasonlóan van megtakarítási lehetőség a bürokráciában, a közigazgatásban is – az ide vágó, hosszabb tervezést igénylő reformok elindítása azonban nem lehetett célja az egy évre hivatalt vállalt, válságkezelő Bajnai-kormánynak.

Az Orbán Viktor Fidesz-elnök és a Kósa Lajos Fidesz-alelnök által napokban említett, a gazdaság állapotának függvényében az új kormány által megvalósítandó rendkívüli intézkedésekről Oszkó Péter azt mondta: Kósa Lajos tapasztalt önkormányzati vezető, akinek lehetnek jó ötletei a takarékosságra. Orbán Viktor javaslataira viszont – a korrupciós csapok elzárása, a tanácsadói szerződések és a végkielégítések felülvizsgálata, adott esetben befagyasztása – Oszkó úgy reagált: az elmúlt egy évben a pénzelfolyás látható csapjait a Bajnai-kormány már elzárta. A korrupciós csapokat is.
 „ A korrupció ellen felléptünk, függetlenül attól, hogy az milyen pártpolitikai színekben tűnt fel. A végkielégítéseket korlátoztuk, a tanácsadói szerződésekre moratóriumot hirdettünk. Ezt a munkát folytatni kell” – mondta a pénzügyminiszter.
 Hasonlóképpen nem lát semmi újat Orbán Viktor vállalkozóknak és a lakosságnak tett azon ígéretében, hogy az előző kör esetében négy év alatt, a lakosság esetében pedig hat év alatt a régiós szintre csökkenti az adóterhelést.  

„Jó párszor elmondtuk, hogy 2010-ben az adórendszerben nem lesz több mozgástér, és bebizonyosodni látszik az igazunk. Amint azt is elmondtuk, hogy ha a költségvetés helyzete megengedi, az adócsökkentést tovább kell folytatni.” – mondta Oszkó Péter. „ Ezekről évek óta beszéltünk, a Reformszövetség is lefektette már ezt három éves koncepciójában, lehet folytatni a munkát” – szögezte le a pénzügyminiszter a Duna Televízióban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.