BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Portugáliában adóemeléseket tervez a kormány

Takarékosság. A nagy jövedelmek terheinek emelését és a tőkenyereségek megadóztatását is tartalmazza a portugál kormány konszolidációs programja, amelyről tegnap egyeztetett a kabinet az ellenzékkel és a szociális partnerekkel.

A tervezet – amelyet a hónap végéig kell az Európai Bizottságnak átadni – jelentős deficitcsökkentést irányoz elő: az idei 8,3 után jövőre 6,6, 2012-ben 4,7 és 2013-ban a GDP 2,8 százaléka lehet a hiány.
Az egyenlegjavulás felét a kiadások csökkentéséből, 15-16 százalékát a bevételnövelő intézkedésekből, a fennmaradó részt pedig a gazdasági növekedés felpörgése révén reméli biztosítani a lisszaboni szocialista kormány.

Az adóemelések között szerepel az évi 150 ezer euró feletti jövedelmek adókulcsának 42-ről 45 százalékra való emelése és a magas nyugdíjak adókedvezményeinek a szűkítése. Hatmilliárd eurót várnak privatizációból. A kiadási oldalon jelentősen viszsza akarják fogni a védelmi és az infrastruktúra-beruházásokat, s a közszféra bérkeretét. Reuters

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.