BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bekódolt a késés az uniós pénzeknél

Évről évre nő a Magyarország által lehívott uniós támogatások mértéke, igaz, az EU költségvetéséhez teljesítendő hozzájárulás is.

Ezek egyenlege azonban hazánk csatlakozása óta pozitív, és bár a válság ezen a területen is érezteti hatását, az idén összességében jelentős növekedésre lehet számítani: míg tavaly az uniós kapcsolatok szaldója 414,3 milliárd forint volt, ez évben már 724,2 milliárdos „nyereséggel” számol a kormány.

E tetemes pénzek ütemezését azonban évek óta heves viták kísérik. Mint az a pénzügyi tárca nemrég elkészített értékeléséből kiderül, a programok első két-három évét a támogatások elosztására való felkészülés, az előkészítés és a pályáztatás tölti ki.

Így a tényleges kifizetések csak a következő években kezdenek növekedni. Ezt a hatást erősíti az is, hogy az EU visszatartja az utolsó részletet, és csak a program végső zárásakor utalja át a forrásokat – derül ki az anyagból. Ez a gazdasági válság közepette nem túl előnyös jelenség, szakemberek gyakran fel is hívják a figyelmet arra, hogy a támogatások túl későn folynak be a vállalkozásokhoz, és így sokszor nem képesek időben ellensúlyozni a válság okozta sokkot.

Ezeket a dilemmákat jól tükrözi, hogy az Új Magyarország fejlesztési terv keretében a Gazdasági operatív programon (ÚMFT) belül az eddig igényelt támogatás 686 milliárd forintot tesz ki, ebből 460 milliárdra már rábólintott az illetékes Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. A kifizetett összeg azonban egyelőre 141,4 milliárdon áll. 

További részletek a holnapi Világgazdaságban

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.