BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Demján óv a csodavárástól az új kormánnyal kapcsolatban

A gazdasági növekedés beindításához források kellenek, és alapkérdés az országban a likviditás bővítése, amelyhez belső és külső források szükségesek - mondta újságíróknak Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) elnöke, akit szerdán újraválasztottak az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnökének.

Az elnök óva intett az új kormány felállását követő "csodavárástól", és úgy vélekedett, hogy a vállalkozások esetében négy, a lakosságnál hat év alatt lehet az adókat a régió átlagos szintjére levinni.

A VOSZ elnöke kifejtette: a gazdasági növekedés beindításához forrás lehet, ha növelik a költségvetés hiányát, de ez nem szerencsés megoldás. Utalt az amerikai központi bank (Fed) elnöke, Ben Bernanke szavaira, aki szerint a válság idején a jegybankelnök egyet tehet, "két kézzel szórja a pénzt a gazdaságba". Magyarországon is a jegybanki forrásokat a gazdaság élénkítésére kellene felhasználni - emelte ki.

Demján Sándor elmondta: szükséges lenne annak a társadalmi irigységnek a száműzésére is, amely eddig jellemzően az uniós források elosztásánál jelent meg, a vállalkozások tőkehiányát pótolni lehetne az uniós pénzekből, mint ahogyan ezt más országok is tették. Példaként erre Portugáliát és Írországot említette.

Az elnök véleménye szerint "Magyarország hálás lehet a Nemzetközi Valutaalapnak", amelynek pénzügyi segítsége nélkül kétmillió munkanélküli lenne az országban, és a jövedelmek értéke, a vagyonok nagysága jelentősen csökkent volna.

Végezetül hozzátette: a ténylegesen rászoruló társadalmi réteget támogatni kell, a fizika munka becsületét pedig vissza kell adni az országban.

Felhívta a figyelmet arra, hogy fiatalok egy része elmegy Magyarországról, és máshol keresi a megélhetését. Ezen a helyzeten változtatni kell, itt kell számukra megteremteni a boldogulás lehetőségét - hangsúlyozta Demján Sándor.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.