BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dőlnek az EU-pénzek

Eddig a 2007–13 között a tagállamok rendelkezésére álló keret 27 százalékát, azaz 93 milliárd eurót ítéltek oda a tagállamok különböző, foglalkoztatást és növekedést serkentő projektek támogatására – derül ki az Európai Bizottság tegnap közzétett jelentéséből.

A legjobban Belgium teljesített: nemzeti kerete 61,6 százalékát osztotta szét a programozási időszak első három esztendejében. A legtöbb EU-pénzt, több mint 12 milliárd eurót, Lengyelország allokálta.

Magyarország a kihelyezett uniós forrás 11,5 milliárd eurós összegével a második, a teljes nemzeti keret 46,3 százalékos allokációjával pedig a hetedik a sorban. A bizottsági jelentés kitér a tennivalókra is: gyorsításra biztatja a tagállamokat a forráslekötésben, a projektvégrehajtásban és a kifizetésekben, a vasúti beruházásoknál, a környezeti és energiafejlesztéseknél s a társadalmi összetartozás területén.

A kis- és középvállalkozások uniós támogatási lehetőségeinek további kihasználására bátorítja Magyarországot, s a tennivalók sorából kiemeli még a természeti katasztrófákkal kapcsolatos kockázatmegelőzés fokozott erősítését is.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

A témáról szóló jegyzet itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.