BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hamu után görög káosz!

A görög válsághelyzet ma ismét rosszabbra fordult, amikor az Eurostat a vártnál negatívabb adatokat tett közzé Athén helyzetéről, miközben Görögországban a megszorítások ellen tiltakoznak a közszféra dolgozói.

Az Eurostat ma nyilvánosságra hozott adatai szerint a vártnál rosszabb, 13,6 százalékos a tavalyi görög deficit. Az EU statisztikai ügynökség nem csak a korábbi adatot módosította, de kételyét fejezte ki az Athén által közölt számok valódiságával kapcsolatban és kilátásba helyezte a további korrekciót – jelenti az AP.

Miközben több ezer közszolga tiltakozik az utcákon a megszorítások ellen, a görög államadósság finanszírozása ismét rekord költséget ért el, amint a piacok pánikszerűen reagáltak a rosszabb adatokra. Az EKB, az EU és az IMF illetékesei ma kezdték meg tárgyalásukat az athéni kormánnyal.

A közszféra dolgozói arra akarják rávenni a kormányt, hogy ne vállalja a további költségcsökkentéseket, amikor segélycsomagról tárgyal az EU-val és az IMF-fel. A Reuters jelentése szerint orvosok, ápolónők, pedagógusok, adóhivatalnokok és dokkmunkások szűntették be a munkát, megbénítva a szolgáltatásokat.

Az ország helyzetét nehezíti, hogy hamarosan lejár 8,5 milliárd dolláros kötvénycsomagja, amelyet az EU segítsége nélkül valószínűleg képtelen lesz kifizetni. Görögország a megállapodás szerint mintegy 40 milliárd eurós hitelcsomagot kap, ennek lekérése folyamatban van, kérdés azonban, hogy ténylegesen mikor juthat pénzhez a hatalmas államadóssággal küzdő ország.

Az adósságválság az Equilor szerint nem csak az eurózóna tagállamait érinti, elemzők szerint adósságválság kialakulásának lehetősége fenyegeti Japánt is, amely a fejlett világ legnagyobb GDP arányos államadósságát halmozta fel az utóbbi évtizedekben. A Fitch Ratings kilátásba helyzete, hogy a megugró japán államadósság miatt veszélyben van az ország hitelminősítésének „AA-„ besorolása, a Fitch becslései szerint a japán GDP arányos adósságráta 201 százalék körül alakulhat az idén.

Az európai uniós adatok közlését követően egyértelműen negatív piaci reakciók bontakoztak ki. A német részvénypiaci benchmark indexe, a DAX index a bejelentést megelőző 0,8 százalékos pluszból hullott alá és 45 perccel az adatközlést követően már 0,8 százalék körüli mínuszban van.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.