BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hiányvariációk a büdzsére

Van esély a 3,8 százalékos eredményszemléletű költségvetési hiánycél valóra váltására a Brüsszelnek a napokban kiküldött jelentés szerint.

A KSH-nál a túlzottdeficit-eljárás kezdete óta évente kétszer elkészített elemzés a pénzforgalom szerinti költségvetési adatokat veszi alapul, és ezekből készíti el az unió szemében mérvadó úgynevezett ESA-kimutatást. A legutóbbi jelentésből többek között kiderül: tavaly a bruttó hazai termék (GDP) négy százalékára rúgott az eredményszemléletű hiány, a 2010-es soron azonban egyelőre 3,8 százalékos érték szerepel. Annak ellenére, hogy a pénzforgalom szerinti deficit terén növekedéssel kell számolni: a hiány a tavalyi 3,8-ről 4,1 százalékra emelkedik.
Mindez azonban még 2009 tekintetében is csupán előzetes tény, 2010 vonatkozásában pedig csak tervekről beszélhetünk. Az idei javulásban egyébként első ránézésre fontos szerepe van annak, hogy a társadalombiztosítási alapok egyenlege komoly mínuszból közel 84 milliárd forintos pozitívumba fordul. Ez azonban valójában annak köszönhető, hogy a büdzsé egy 156,8 milliárdos tartozást elenged a kaszszának, legalábbis az eredményszemlélet szerint. Igaz, ez meg is jelenik a költségvetés hiányát növelő tételek között, az elkülönített állami pénzalapok viszont közel 38 milliárd forinttal csökkentik a deficitet – legalábbis az előrejelzés szerint.
Fontos ugyanakkor megjegyezni: a múlt évhez képest a javulás részben annak is betudható, hogy 2009-ben az uniós transzfereken képződött árfolyam-különbözet közel 44 milliárd, az MVM-osztalékelőleg pedig 20 milliárd forintot tett ki. Utóbbihoz hasonló tételre az idén jelen tudásunk szerint nem kell számítani, és egyelőre a forintárfolyam sem ígér komoly veszteséget. Az év hátralévő részében azonban most is megjelenhetnek ilyen jellegű, akár több tízmilliárd forintos kiadások.
A kormányra készülő Fidesz mellett egyébként sok szakértő is kockázatokat lát a 2010-es
deficitcélban. A jegybanknál 4,2 – a tartalékok zárolásával 4 –, míg az IMF hivatalos előrejelzésében 4,1 százalékos hiánnyal számolnak. Minapi közleményük szerint az OTP Banknál 4,6 százalékos deficitet várnak, már az alappálya szerint is. „A várható adóbevétel-kiesések miatt mintegy 200 milliárd forint hiányzik majd a büdzséből, ezt csak részben kompenzálja a költségvetési tartalékok már korábban bejelentett zárolása” – vélekedett Kondora Szilárd, az OTP Bank makrogazdasági elemzője. Megítélése szerint a kiadási oldalon a költségvetési szervek, a helyi önkormányzatok és a közösségi közlekedés túlságosan alacsony előirányzatainak a túllépése, valamint az állami garanciavállalások egy részének a lehívása jelenik meg kockázat formájában a 2010-es költségvetésben. Az alapforgatókönyvnél a szakember nem számol a többségükben állami tulajdonú vállalatok adósságának átvállalásával, hiszen az további körülbelül 1,5 százalékponttal növelné a deficitet.
Amennyiben tehát az új kormány átvállalja az állami cégek, elsősorban a MÁV és a BKV tartozásait, akkor a hiány 6,1 százalék körül alakulhat. KR

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.