BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Második világháborús adósságok, háború nélkül"

Az IMF ma közzétett jelentésében csökkentette a bankok leírási kötelezettségeire vonatkozó előrejelzését, ugyanakkor hangsúlyozta a megnövekedett államadósságokkal kapcsolatos kockázatokat.

Az IMF ma tette közzé évente kétszer megjelenő stabilitási jelentését. Eszerint a korábban becsült, 2 800 milliárd dollár helyett idén csak 2 300 milliárd dollárra tehető a bankok leírási kötelezettsége. A pénzpiaci talpra állásának köszönhetően a pénzintézetek eszközeinek értéke nőtt és ezáltal könnyebben jutottak forráshoz a cégek - írja a Financial Times.

Ugyanakkor a hitelezés helyreállás a Nemzetközi Valutalap megfogalmazása szerint lassú, felszínes és egyenetlen lesz, a Görögországéhoz hasonló adósság problémák pedig alááshatják a kilábalást. A jelentés arra hívja fel a figyelmet, hogy a finanszírozási hajlandóság csökken és egyúttal fokozatosan kivonják a piacokról a rendkívüli pénzügyi eszközöket is, így ismét felmerülnek a stabilitással kapcsolatos félelmek.

A fejlett országok a második világháború idejéhez hasonlóan eladósodtak, háború nélkül – összegezte véleményét José ViÑals, az IMF monetáris és tőke ágazatának vezetője. Ugyanakkor a szakértő hangsúlyozta, hogy jelenleg nem áll fent jelentős "fertőzési" veszély a görög válság kapcsán, mivel a szintén gondokkal küzdő Portugália és Spanyolország pénzügyi helyzete szilárd.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.