BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mi áll a kedvezőbb költségvetési adat hátterében? Most kiderül!

Vannak ugyan kisebb kockázatok a költségvetésben, ám ezeket kordában lehet tartani, és az esetleges eltérés amúgy is csupán a GDP néhány tized százalékát érné el – szögezte le Oszkó Péter pénzügyminiszter csütörtök délelőtt, egy szűk körű, újságírók számára tartott háttér-beszélgetésen.

Az első negyedév bebizonyította, hogy túlzottak az adóbevételek kiesésével kapcsolatos félelmek – mutatott rá a pénzügyminiszter. Emlékeztetett: az adóbevételek terén 16 milliárd, a járulékok terén pedig mintegy 10 milliárd forintos többletet hozott a prognózishoz képest az első három hónap. Néhány kiadás is kedvezőbben alakult, többek között a kamatkiadások lettek 10 milliárd forinttal alacsonyabbak, mint várták a József nádor téren.

Ami a bevételi többleteket illeti: a magánnyugdíjpénztárakból visszalépők 63 milliárd forintot hoztak a büdzsének már az idén (a tavalyi 30 milliárd forint mellett), az áfából 18 milliárd, a személyi jövedelemadóból 12 milliárd, a járulékokból 9 milliárd forinttal több folyt be. Elmaradás a társasági adó (7 milliárd) és a jövedéki adó (14 milliárd forint) terén mutatkozott. Ez utóbbit a PM-ben a tavaly év végi készletezés rovására írják.

Oszkó Péter a kockázatok között elsősorban az állami tulajdonú vállalatok gazdálkodásában mutatkozó feszültségeket említette. Hozzátette azonban, hogy a BKV-val már lezárultak a tárgyalások, a MÁV-val kapcsolatosan pedig a napokban születik meg a kormánydöntés. A vasútnál a kormány a kifizetések kedvezőbb időzítésével igyekszik javítani a pénzügyi helyzeten, ugyanakkor ragaszkodnak az előre megállapított gazdálkodási keretekhez. A Malév „visszavétele” is okozhat – egyelőre nem számszerűsített - feszültségeket, azt azonban a PM-es szakemberek hangsúlyozták a beszélgetésen, hogy önmagában a légitársaság átvétele nem okozott kiadást a költségvetés számára. A büdzséből kapott összegből ugyanis a Malév rendezte tartozását az állam felé.

Összességében – figyelembe véve a közszféra bér-kiegészítésének második részletét, és a május 1-je miatt áprilisra előrehozott bérkifizetéseket is – e hónap végére a deficit az éves prognózis 78 százalékát érheti el a PM szerint.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.