BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A magasabb deficit fejében adóemeléseket vár el az IMF Romániától

A Nemzetközi Valutaalap hozzájárulását fogja adni a GDP 5,9 százalékában megállapított idei deficitcél emeléséhez Románia számára a 20 milliárd eurós segélyprogramjának keretében - írja a tárgyalásokról közvetlen információkkal rendelkező forrásra hivatkozva a Reuters.

"Biztosan kérni fogjuk a deficitcél felülvizsgálatát. A külső feltételek romlottak és ennek következtében egyes makrogazdasági mutatók is" - idéz a hírügynökség.

A valutaalap missziója péntekig tárgyal Bukarestben, és a román média szerint nőtt az adóemelések esélye a vártnál rosszabb kormányzati bevételek miatt. A Mediafax értesülése szerint az adóemelések előfeltételét is fogják jelenteni annak, hogy az IMF hozzájáruljon a magasabb hiánycélhoz; a román hírügynökség ez utóbbira konkrét számot, 6,9 százalékot is tudni vél.

A Mediafax szerint a valutaalap a 19 százalékos áfakulcs, és a 16 százalékos átalányadók (szja és áfa) megemeléséhez is ragaszkodik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.