BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az OECD bízik a magyar növekedésben

Az OECD ma közzétett jelentése 1,2 százalékos GDP-arányos gazdasági növekedésre számít Magyarországon idén.

A világ legfejlettebb gazdaságait tömörítő szervezet most közzétett Gazdasági Kilátások tanulmánya szerint idén Magyarországon 1,2 százalékos növekedés várható, míg jövőre az gazdaság 3,1 százalékkal erősödik. A szervezet várakozásai szerint 2010-ben 11,0 százalékot tesz ki a munkanélküliség, amely a következő évre 10,5 százalékra mérséklődik.

A költségvetési hiány az OECD prognózisa szerint 4,5 százalékot tesz ki idén és 2011-re 4,3 százalékra csökken, miközben az infláció szintén 4,5 százalékon áll meg idén.

Az idei év gyenge növekedést hoz, ami elsősorban a külföldi keresleten alapul, a belföldi kereslet lanyha marad - áll a szöveges értékelésben. A növekedés 2011-re felgyorsul a munkaerőpiac regenerálódásának és szigorú hitelkondíciók enyhülésének köszönhetően. 2011 végére az infláció jelentősen esik, mivel a tavalyi adóemelések bázishatása eltűnik, és marad a magas munkanélküliség.

A közkiadások féken tartása növelte a befektetői bizalmat, erősítette a forintot, és csökkentette az államkötvények hozámfelárát.

A befektetői bizalom fenntartása érdekében alapvető fontosságú, hogy az új kormány folytassa a fiskális konszolidációt a közép távú költségvetési alapelveknek megfelelően. A magyar hiányra vonatkozó OECD-prognózis magasabb az Európai Bizottságénál, az unió ugyanis 4.1%-ra jósolta az idei deficit mértékét (a jövő évit 4%-ra).

Amennyiben az önkormányzatok túlköltekeznek, akkor az egyensúlyt tartó intézkedésekre kell sort keríteni.

A 87 országra kiterjedő Gazdasági Körkép fő állítása, hogy görög típusú adósságválság tovaterjedését a pénzpiacok bizalmának visszaszerzésével kell megakadályozni. Ennek legfőbb eszköze a kiegyensúlyozott költségvetési politika. Bővebben erről OECD: a tagállamok emeljék adóikat és csökkentsék kiadásaikat! cikkünkben olvashat.

A tanulmány rendkívül kedvezőtlennek ítéli az Egyesült Államok jelenlegi fiskális politikáját. Prognózisuk szerint Amerika GDP-arányos költségvetési hiánya gyorsuló ütemben fog növekedni, hacsak rendkívüli intézkedések nem vezetnek be.

Pozitív példaként említi a tanulmány a német költségvetés helyzetét, itt is hiányolja azonban a megfogalmazott fiskális célok elérésének konkrét tervét.

 

Világgazdaság Online A magyar kilátások -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.