BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Figyelem! Már csak két napja maradt az adóbevallásra!

Két nap múlva, csütörtökön jár le az szja-bevallás határideje. Idén is mintegy másfél millióan hagyták az utolsó pillanatra a bevallás elkészítését. A bevallásokban szereplő hibák döntő része még mindig a figyelmetlenségből adódik

Május 20-án jár le a személyijövedelemadó-bevallás határideje. Az adóhivatal még másfél millió bevallásra vár, ennyien hagyták az utolsó pillanatra a kötelezettségüket. A már beérkezett 2,2 millió bevallás kitöltéséhez a többség használta az APEH honlapján található kitöltő programot – mondta az MR1 - Kossuth Rádiónak Kriskó Csaba, az APEH bevallási főosztályának főosztályvezetője.

A még várható másfél millió bevallással együtt idén összesen 3 millió 600 ezren nyújtanak be maguk bevallást, és ehhez jön még az a 900 ezer, amit a munkáltatók küldenek be. Így összességében 4,5 millió személyijövedelemadó-bevallás érkezik az adóhatósághoz. Az eddig beküldött 2 millió 200 ezer bevallásból a tavalyinál többen igényeltek vissza adót.

Akárcsak az elmúlt években, a bevallásokban szereplő hibák döntő része még mindig a figyelmetlenségből adódik - mondja Kriskó Csaba. Tipikus hiba, amikor valaki nem tölti ki, hogy szeretné a visszaigényelhető adóját visszakérni. Ilyenkor aztán hiába várja a pénzt, ami az adófolyószámláján dekkol.

De az is sokszor fordul elő, hogy a munkáltatók által levont adóelőleget rossz sorba írják, méghozzá az adózó által befizetett adóelőleghez. Itt tehát arról van szó, hogy azt az összeget, amit a munkáltató már levont a fizetésünkből, ha nem a megfelelő sorba írjuk, akkor indokolatlan adóhátralékot fog mutatni a rendszer.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.