BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szijjártó: lesz adócsökkentés!

Adóemelés nem lesz, bár a fogyasztási típusú adókat lassabban tudják majd csökkenteni a munkát terhelő elvonások mérsékléséhez képest – mondta a Duna Televízió reggeli műsorában Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő.

Mint ismert, ma zajlik le hivatalos keretek között a kormányzati átadás-átvétel, amelynek során a leköszönő miniszterek személyesen adják át a több ezer oldalra rúgó dokumentum-halmazt a frissen felesküdött minisztereknek.

A belügyminiszter is megkezdi ma az átadás-átvételt, a meglévő tervekből pedig valószínűleg azt a tervet teszi le az asztalra az új tárcavezető, amivel a leginkább biztosítható, hogy két héten belül rend legyen ott is, ahol eddig ez csak a "remények szintjén valósulhatott meg" – reagált a Duna Televízió közbiztonságot érintő felvetésére Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő a csatorna Hattól nyolcig című műsorában.

Ami Szlovákiának a magyar állampolgársági törvény módosítása miatti tiltakozását illeti, arra Szijjártó Péter úgy reagált: mindenekelőtt óriási siker a kettős állampolgárság. Régen nem állt elő ugyanis az a helyzet, hogy egy nemzetstratégia szempontból ilyen fontos ügyben a hét szomszédos országból hatnak ne lett volna semmilyen problémája a magyar döntéssel. A politikus érvelése szerint egyedül Szlovákiának van problémája.

A gazdaságpolitika várható lépéseit firtató kérdésre Szijjártó Péter úgy reagált: nem terveznek adóemelést a fogyasztói típusú adók területén sem, szemben azzal, ami néhány médiumban megjelent ezzel kapcsolatban. A sajtó egy része vélhetően félreértette és ennek nyomán félremagyarázta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szavait. Szijjártó Péter leszögezte: lesz adócsökkentés, de semmifajta adóemelésről nem volt és nincs is szó.

Az államháztartási törvény módosítását javasolja a Költségvetési Tanács

A testület közleménye szerint a Pénzügyminisztériummal folytatott szakértői szintű konzultációk eredményeit is felhasználva javasolják, hogy a külső tételek jegyzéke és meghatározása még a költségvetési tervezés előtt egyértelművé váljék. Azt is kezdeményezik, hogy a költségvetési törvényjavaslatot a kormány a benyújtás pillanatában hatályos törvényeknek megfelelő formában és tartalommal legyen köteles benyújtani.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.