BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vámosi-Nagy: a válság miatt dübörögnek az adótartozások

Kétezer milliárd forint fölé emelkedett az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnál nyilvántartott adóhátralékok állománya. Ez közel kétszerese az idén várható államháztartási hiánynak.

Arra, hogy a költségvetési nehézségeket e tartozásokból lehessen megoldani, kevés az esély. Kétszáz milliárdnak a behajtására már az APEH hivatalos kimutatása szerint sincs remény, a teljes hátralékállomány közel 70 százaléka pedig nem működő adózókhoz kötődik – derül ki az adóhivatalnál a kormányzati átadás-átvétel apropóján készült kimutatásból.

A behajtással érintett társaságoknak a háromnegyede nem működő cég, felszámolás vagy csődeljárás alatt áll, adószámát felfüggesztették, vagy a vállalkozást a cégbíróság már törölte is – erősíti meg a feketelista.hu tegnapi közleménye is.

Adóvégrehajtás hetente átlagosan 5365 vállalkozás ellen indul, ám ettől alig marad el a lezárásra kerülő ügyek száma. Ám az utóbbi évben közel 120 ezer vállalkozás neve szerepelt a listán, és mintegy 55 ezer cég már több mint egy éve jelen van azon. 2001 óta egyébként összesen több mint 292 ezer céget vont végrehajtási eljárás alá az APEH.

A hátralékos ügyek számának növekedése elsősorban a válság számlájára írandó – véli Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst & Young adószakértője. 2008 óta jelentős en emelkedett az adóhatósághoz halasztási vagy részletfizetési kérelemmel fordulók száma is.
A feketelista.hu adatbázisa szerint az idei első negyedévben a folyamatban lévő végrehajtások összértéke elérte a 616 milliárd forintot, 25 cég esetében az egy ügyre jutó adótartozás is meghaladta az egymilliárdot.

Az APEH is külön listát vezet a százmillió forintnál nagyobb adóhiánnyal érintett cégekről: míg 2002-ben 24 vállalkozás szerepelt a leltárban, tavaly már közel 500, az idén pedig csak az első negyedévben 211 cég „rukkolt elő” százmilliónál nagyobb adóhiánnyal. Az adóhátralékos cégek számának bővülésére az is magyarázatot ad, hogy az adóhatóság egyre nagyobb hatékonysággal találja meg a renitens cégeket – mutat rá Várszegi György. Az APEH felszámolási és végrehajtási főosztályának vezetője szerint egy-egy végrehajtás általában a céges bankszámlát érinti először, ha pedig az inkaszszó nem jár sikerrel, sor kerül az ingóságok vagy ingatlanok lefoglalására is.

Ok lehet az is, hogy egyre könnyebbé válik a cégek alapítása – véli Vámosi-Nagy Szabolcs. A szigorúbb ellenőrzések mellett javítana a helyzeten a néha túl alapos adatvédelmi szabályok újragondolása is. KR

VG-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.