BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az eddigi legoptimistább GDP-előrejelzést adta ki a Tárki

Megérkezett az eddigi legoptimistább növekedési előrejelzés Magyarországról: a Kopint-Tárki 2010-re 1,5 százalékos GDP-bővülést vár.

A hazai kutatóintézetek közül eddig csak a GKI jelentette meg nyári prognózisát, abban egy százalék körüli növekedéssel kalkulált. A Kopint előrejelzésében ugyanakkor még akkora tartalék van, hogy az abban az esetben is megállja a helyét, ha a KSH az első negyedévi – egyébként várakozáson felüli – bővülési adatát utólag leszállítaná – jelezték a kutatók.

A növekedési szerkezet rövid távon visszatérhet a válság előttihez, azaz a kivitel, illetve ezzel összefüggésben az ipari termelés biztosítja majd a fő húzóerőt. Az export 10, az import 9 százalékos bővülése a külkereskedelmi mérleg további javulását feltételezi 2010-re. Ez még akkor is így lesz, ha a nemzetközi befektetői hangulat első negyedévben látott romlását figyelembe veszszük. A szakértők ugyanakkor felhívták a figyelmet a hazai gazdasági szereplők várakozásainak folyamatos javulására, amelyet a konjunktúraindikátorokból olvashatunk ki. Noha a gazdasági közérzet kedvezőbbé válása ma még nem a tényleges helyzet javulásán nyugszik, önmagában a pozitív várakozások is kedvezően hatnak a gazdasági kilábalásra, mivel azok önbeteljesítők lehetnek.

Vannak azonban negatív fejlemények is: az idei inflációs előrejelzést 4,2-ről 5 százalékra emelte az intézet. Ebben szerepet játszott az energia- és üzemanyagáraknak az előre vártnál kedvezőtlenebb alakulása, valamint a szabályozott árú szolgáltatások magasabb árindexe. Mindez az ismét gyengébb szinteken található forintárfolyammal együtt megakasztotta az MNB kamatcsökkentéseit is. Az előző prognózisban szereplőnél kisebb, 4,2 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt vetít előre a Kopint, ez azonban még mindig magasabb a 3,8 százalékos célnál. Az új kormány gazdaságpolitikai irányvonala ugyanakkor a még mindig alakuló adószabályok miatt is kérdéses, s ez nehezíti az előrejelzést.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.