BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kartellek: nem csak versenyügy

A vasútépítő-kartell hétmilliárdot meghaladó bírsága megerősíti a Gazdasági Versenyhivatalnak a jogsértések visszaszorítására irányuló következetes, szigorú gyakorlatát.

Miként sok hasonló ügyben, határozatának indoklásában ezúttal is rámutatott a közbeszerzésekkel kapcsolatos összejátszások különösen súlyos voltára. A jogsértő magatartások nem védhetők ki, legfeljebb mérsékelhető a számuk, de ez nem hárítható pusztán a versenyjogra – mutatnak rá szakértők.

Eddig több mint harminc alkalommal marasztalt el vállalkozást – nem egyet többször is – jogerősen a bíróság közbeszerzéses kartellezés miatt. A leghírhedtebb esetek az építőiparhoz kötődnek, nyilván nem véletlenül. E téren mozogtak a legnagyobb pénzek, viszonylag homogén a piac, standardizáltak a szolgáltatáselemek, a kevés jelentős szereplő jól ismeri egymást – emlékeztetett Tóth Tihamér, a White & Case tanácsadója, a versenytanács korábbi elnöke. Mint mondta, a kartellügyeknél megfigyelhető egyfajta dominóelv is.

A GVH vizsgálói a kutatások során gyakran találnak ugyanazon céghez köthető más kartellgyanús iratokat, így az egyik vizsgálatot sokszor követi a másik.

További részletek a holnapi Világgazdaságban

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.