BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még nagyobb lehet az infláció: energiaáraknak is köszönhetjük

A korábbinál fél százalékponttal magasabb inflációs ütemet és államháztartási deficitet, „cserébe” recesszió helyett szerény gazdasági növekedést jósol a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tegnap közzétett friss előrejelzésében.

Az inflációról szóló jelentés szerint javarészt az energiaárak emelkedésének köszönhető, hogy az idén a tavalyi áfaemelés hatásának kifutása ellenére 4,9 százalék lesz a pénzromlás üteme, amely csak jövőre érheti el a 3 százalékos célkitűzést.

A külső kereslet eddigi élénkülésének hála ugyanakkor a magyar GDP közel egy százalékkal is bővülhet az idén, igaz, az exportot gúzsba kötheti, ha Európa számos országa költségvetési kiigazításokra kényszerül a tetemes államadósságok árnyékában.

A belső kereslet pedig egyelőre fékezi is a bővülést, pozitív tényezővé csak jövőre válhat – derül ki a jelentésből. Ez utóbbival függ össze, hogy a gazdasági bővülés ellenére még évekig magas marad a munkanélküliség, mivel a cégek inkább a meglévő dolgozók keményebb munkára ösztökélésével elégítik ki a megemelkedett keresletet. A bérek elsősorban a feldolgozóiparban nőnek, a szolgáltató ágazatokat erős nyomás alatt tartja a kereslet alacsony mértéke. Az MNB szerint a büdzsé hiánya az idén elérheti a GDP 4,5 százalékát is a jelenlegi folyamatok mellett.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.