BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Trichet: Nem támogatjuk a lazítást

Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke leszögezte: stratégiájuk nem a lazább kondíciók felé mutat és hangsúlyozzák a költségvetési szigor fenntartását.

Trichet nyilatkozata szerint az államkötvények felvásárlására vonatkozó program – mint minden különleges intézkedés – meghatározott ideig tart és célja a megfelelő átmenet biztosítása, amíg a monetáris politikában hozott döntések éreztetik hatásukat a gazdaság egészében.

Az EKB vezetője hangsúlyozta, hogy a szervezet nem változtatott monetáris politikáján, és a kötvényvásárlási akció nem jelent felhatalmazást az európai kormányok számára a költségvetési szigor enyhítésére. Mint mondta, minden kormánynak be kell tartania a fiskális fegyelmet, hiszen az eurózóna válságának fő tanulsága, hogy a közösségnek nagyságrendekkel jobb felügyelet módszereket kell alkalmaznia.

Trichet RTT által idézett nyilatkozata reakciónak tekinthető azokra a kritikákra, melyek szerint az Európai Központi Bank közvetve támogatja az adósságot felhalmozó országokat azzal, hogy felvásárolja államkötvényeiket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.