BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A szlovák kormányt sürgeti az IMF

Idén a GDP 7-8 százaléka lehet a szlovák államháztartás hiánya a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint, éppen ezért a kormánynak sürgősen lépnie kell. Az IMF ugyanakkor jelentősen megemelte a szlovák gazdaság növekedési kilátásait.

A Gazdasági Rádió összeállítása szerint az új szlovák kormány pénzügyminisztere már jelezte, az előző kormány által vártnál jóval magasabb lehet a deficit, 5,5 százalék helyett 7 százalék GDP-arányos mértékben. A körülbelül 1 milliárd eurós különbözetet Ivan Miklos az elmaradt adóbevételekkel indokolja.

Az IMF szerint a kormánynak sürgős intézkedéseket kell tennie, hogy a közpénzügyek állapotának további romlását megakadályozza. A Valutaalap idén a szlovák gazdaság 4 százalékos növekedésére számít, ez mindenképpen jó hír, az eddigi legjobb prognózis a szlovák GDP-re, sőt a legerősebb növekedés idén az Európai Unióban. 2011-ben a növekedés közel elérheti az 5 százalékot.

A szlovák pénzügyminiszter szerint azt vállalják, hogy 2013-ra csökkentik a maastrichti kritériumot jelentő 3 százalék alá a hiányt. Annak részletei, hogy ezt milyen intézkedésekkel kívánják elérni, még nem ismertek. Mark De Broeck, az IMF szakértője szerint a költségvetési egyenleg hirtelen romlása ellen "orrnehéz" megszorításokra van szükség, azaz a közeljövőben kell nagyobb súlyú intézkedéseket hozni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.