BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

B-terv kell: Nem enged az IMF és az EU a magyar hiánycélokból

Nem enged a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió az idei és jövő évi magyar költségvetési hiánycélból, pedig a kormány lazítani szeretett volna ezeken - írta péntek késő éjjel az index.hu, több meg nem nevezett forrásra hivatkozva.

A hírportál úgy értesült, hogy a kabinet - hiába állt ki egészen eddig a 3,8 százalékos idei deficitterv mellett - el szerette volna érni, hogy 4 százalék fölötti, inkább 4,5 százalék körüli GDP-arányos hiányra bólintson rá az IMF és az Európai Bizottság Magyarországon tárgyaló küldöttsége.

Mivel erre nincs lehetőség, a kormánynak gyorsan össze kell állítania egy újabb kiigazító csomagot, amivel meggyőzik Brüsszelt és Washingtont, hogy tudják tartani a deficittervet - olvasható a cikkben, amely szerint erre három napja van a kabinetnek, ugyanis a hét végéig meg kell állapodni a két szervezettel.

A költségvetésért felelős Nemzetgazdasági Minisztériumban még mindig küzdenek azon, hogy a pár héttel ezelőtt bejelentett 120 milliárd forintos idei zárolásból intézkedésekkel egyelőre alá nem támasztott 50-60 milliárd forintot megspórolják, ráadásul az államháztartási alapfolyamatok azóta kicsit még romlottak is. Az IMF és az EU azonban hajthatatlan maradt, és a június közepi ígéret, a 3,8 százalékos hiánycél betartására szólította fel a kormányt.

A 2011-es államháztartási pálya vonala még egyértelműbb volt. Az EU-nak jogi lehetősége sincs igazából, hogy engedjen a konvergenciaprogramban vállalt 3 százalék alatti hiányígéretünkből. Ha nem tartanánk a vállalást, azzal a túlzottdeficit-eljárásban szabott határidőt is átlépnénk a hiány elfogadható szintre való szorítására, márpedig épp a héten hozott uniós döntés lehetővé tenné ebben az esetben, hogy közösségi forrásokat vonjanak meg hazánktól.

A kormány mégis tett egy kísérletet a 2,8 százalékos vállalás módosítására. Nemrég, még a tárgyalások megkezdése előtt Matolcsy György jelezte is: 3-3,8 százalék közé szeretnék vinni az új tervet. Az EU azonban ebbe sem ment bele, ahogyan az IMF sem. A Valutaalap ütőkártyája az volt, hogy a kormány egy új készenléti hitelkeretet szeretne kérni tőle, Washington pedig egyértelművé tette, addig szó sem lehet új megállapodásról, amíg a kormány lazítani kíván.

Az index.hu információi szerint a büdzséért felelős, Matolcsy György vezette tárcánál pénteken nekiláttak a százmilliárd forint körüli csomag összeállításához, ami elsősorban kiadásoldali intézkedéseket foglalhat magában.

A kormány ugyanis el szeretné azt kerülni, hogy adóemeléssel tömje be a költségvetési lyukat, az idei adócsomagban foglaltakból pedig nem kíván visszalépni - közölte a hírportál.

Mint a Világgazdaság Online is beszámolt róla, Ezen a hétvégén zárul a Nemzetközi Valutaalap rendes felülvizsgálata, amelyet a közös szándéknyilatkozat kiadása követhet. A gazdasági pálya szokásos áttekintése mellett új megállapodás is születhet, amelyen a kormány képviselői mellett ismét ott lesz szándéka szerint Simor András jegybankelnök is. Bár a pletykák szerint igen feszült hangnemben folyhattak a megbeszélések, valójában bizonyos szempontból kisebb a tétje a mostani végeredménynek: már tudjuk a piacról is fedezni az állam finanszírozási igényét.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.