BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Equilor: Hosszú ideig nem beszélhetünk növekedésről az USA-ban

A mai adatok fényében újfent megerősítést nyert az az utóbbi időben elterjedő vélemény, hogy a világ legnagyobb gazdasága esetében még hosszú ideig nem beszélhetünk fenntartható, a lakossági fogyasztás által vezérelt növekedési pályáról – fogalmaz az Equilor a negyedéves amerikai GDP kapcsán.

A második negyedévben 2,4 százalékkal nőtt az amerikai gazdaság, ami elmarad a 2,6 százalékos várakozástól. Az első negyedéves adatot viszont felfelé módosította az Amerikai Kereskedelmi Minisztérium 2,7 százalékról 3,7 százalékra.

Különösen amiatt negatív megítélésű az adat, hogy az az első negyedévhez képest a növekedési dinamika jelentős visszaesését mutatja. Az egyes komponensek vizsgálatában megjegyzendő, hogy hiába a beruházások erőteljes hozzájárulása az összesített gazdasági teljesítményhez, a megemelkedő importigény a külkereskedelmi tevékenységen keresztül jelentős mértékben rontotta az összképet.

Igaz ezt úgy is lehetne talán interpretálni, hogy a vállalatok továbbra is a lakossági fogyasztás feltámadásában bízva rendelnek egyre többet külföldről annak érdekében, hogy feltöltsék készleteiket, és ez jelenik meg az import eredményrontó hatásában. Hozzá kell tenni, hogy a mai adat még limitált adatbázis alapján tükrözi a gazdasági aktivitás alakulását, a második és a harmadik felülvizsgálat során még mind pozitív, mind negatív értelemben további meglepetések sem kizártak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.