BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megérkezett a várt hír a tengerentúlról - Gyengülhet a forint

Az amerikai Munkaügyi Minisztérium közzétette a munkanélküliségre vonatkozó adatokat, eszerint 9,5 százalékra csökkent az állástalanok aránya.

A korábbi 9,7 százalék helyett 9,5 százalékra mérséklődött a munkanélküliség júniusban. Hat hónap után most először csökkent az állami alkalmazottak száma, mivel a népszámlálás céljából felvett alkalmazottakat most bocsátottak el, így 125 ezerrel kevesebben dolgoznak az állami szférában. A magánszektor viszont 83 ezer új állást hoztak létre, ez javulást jelent májushoz képest, viszont az áprilisi, illetve márciusi számok alatt marad – jelenti az AP.

Az amerikai munkaerőpiacon a válság kezdete óta 9,7 millióval csökkent a magánszektorban az állások száma. A Reuters elemzői a ma bejelentettnél jobb, 110 ezres új munkaerőfelvételre számítottak a magánszférában. Emellett a munkanélküliségi arány látszólagos csökkenéséhez tudni kell, hogy 652 ezer fő feladta az álláskeresést, és kilépett a munkaerőpiacról. Ha pedig munkanélkülieknek tekintjük azokat, akik lemondtak az állásról, illetve azokat, akik részmunkaidőben dolgoznak, holott teljes állást szeretnének, a munkanélküliség eléri a 16,5 százalékot.

A Tradenet Global szerint a piac egész nap erre az adatra várt, a jelentés felbátoríthatja a medvéket. Ugyanakkor a Cashline mai elemzésében megjegyzi, hogy a hivatalos munkanélküliségi adat blöff, mert - mint az a fenti összesítésben is látszik - a tényleges munkanélküliségi arány messze meghaladja a Washington által kommunikált adatot.

Az Equilor szerint a mai adatok is rávilágítanak arra, amit az elmúlt napokban több makroadat (heti friss munkanélküliek száma, ADP foglalkoztatottság alakulása) is megerősített már, hogy az amerikai gazdaság és ezen belül a munkaerőpiac kilábalása korántsem zajlik olyan kiegyensúlyozott ütemben, mint azt a piacon árazták. Többek között ennek is köszönhető az amerikai részvénypiaci indexek elmúlt napokban látott lecsorgása. A korábbi kincstári optimizmus kezd kiárazódni a piacból. Rövid távon a mai kereskedésre kissé negatívan hathatnak az adatok, tekintve, hogy a vártnál gyengébb lett a piac által leginkább várt magánszektort lekövető adat.

A magyar pénzpiaci eszközök szempontjából az amerikai munkaerőpiaci adatok jelentősége abban nyilvánul meg, hogy a vártnál rosszabb adat nyomán ismét felerősödhet a kockázatkerülés, ami egyet jelent a kockázatosabbnak vélt befektetési termékek súlyának csökkentésével a portfolión belül. A magyar részvények, kötvények, illetve a magyar forint pedig kétségkívül ilyennek minősülnek. Ez már most, néhány perccel az adatközlést követően meg is látszik a forint enyhe gyengülésében és a BUX kismértékű visszakorrigálásában, még akkor is, ha a mai napon alapvetően pozitív szentiment nyomán így is 1 százalék körüli pluszban van a BÉT vezető indexe.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.