BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Mítosz, hogy Magyarország túlélhet az IMF nélkül"

A Nomura elemzői leszögezik: Magyarország nem juthat piaci finanszírozáshoz, ha nem jut megegyezésre az IMF-fel és az Európai Unióval.

Az a feltételezés, hogy Magyarország képes sajátmaga önálló finanszírozására, mítosz – vélte a Nomura elemzője, Peter Attard Montalto a Bloombergnek nyilatkozva. A szakértő szerint Magyarországnak mindenképpen szüksége van a készenléti hitelmegállapodás meghosszabbítására, akkor is, ha az összeget "nehéz időkre tartogatja".

Montalto hozzátette, hogy a Magyarország önálló finanszírozhatóságával kapcsolatos mítosz hasonlít arra a helyzetre, amelyben Görögország volt hat hónappal ezelőtt. Az elemző szerint az a tény, hogy a héten a vártnál kevesebb államkötvényt sikerült értékesíteni, valamint, hogy a három hónapos lejáratú kincstárjegyek kamata 25 bázisponttal emelkedett, mind intő jelek. Montalto szerint még ha Budapest a devizatartalékban tartott IMF pénzeket fel is használja, az összeg akkor sem tart ki tovább az év végénél.

Az elemző egyúttal megjegyzi, hogy a kormány szemlátomást tartózkodik a strukturális reformok elindításától, amelyek pedig fontosak az IMF megállapodás tekintetében. Montalto egyébként abban sem hisz, hogy – a kormány állításának megfelelően – tartható a idei, 3,8 százalékos költségvetési hiánycél.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.