BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Oszkó: A kormány maga üt költségvetési lyukakat

A mai államháztartási adatok alapján valóban úgy tűnik, hogy júniusban majdnem 300 milliárdos negatív egyenleget sikerült összehoznia az új kormánynak, ami azért negatív meglepetés, mert az eddigi alappályából az egyáltalán nem következett – írja blogjában Oszkó Péter.

Így viszont egy hónap alatt sikerült az éves hiány egyharmadát produkálni, ami valóban jelentősen lerontotta a pályát. Azokat a kommunikációs próbálkozásokat, miszerint ez még mindig az előző kormány hibája lenne, meglehetősen erőtlennek tartom, mi májusban köszöntünk le, már annak a hónapnak az utolsó heteiben sem tudtunk érdemi hatást gyakorolni az egyes szervek működésére, kiadásaira, bevételek elszámolására. Pláne nem lehetett ilyen hatásunk júniusban – fogalmaz blogjában a volt pénzügyminiszter.

Ha bármi szándékosság feltételezhető a számokban, az inkább az, hogy az új kormány az első hónap(ok)ban inkább elengedné a gyeplőt, részben mert talán azt még az elődjére tudná kenni (bár látva az eddigi véleményeket, erre az értelmezésre legfeljebb csak a párt közvetlen sajtóorgánumai a vevők), részben azért, mert így a későbbi hónapokat tehermentesíti, és majd úgy tud tenni, mintha akkor az ő munkájának az eredményeként következne be érdemi javulás a hiánypályában.

Ilyen jelek egyébként már májusban is mutatkoztak, például nem tudtuk elérni, hogy az uniós támogatásból származó bevételek májusi esedékes része időben beérkezzen a kincstári számlákra és elszámolható legyen, mert az ezért felelős hatóságok akkor már valamiért ragaszkodtak hozzá, hogy a bevételek elszámolása későbbre, az új kormány hivatali idejére csússzon.

Ezzel persze a teljes csaknem 300 milliárdos júniusi lukat még nehéz lenne megmagyarázni. Nyilván lukat üt a költségvetésen a buta nyilatkozatokkal előidézett árfolyamgyengülés is, de nagyobb arányban ez a negatív hatás is kamatfizetési időpontokban kellene, hogy jelentkezzen.

Sajnos a jelenlegi adatmennyiségből a tényleges folyamatok egyáltalán nem olvashatók ki, s míg a mi időnkben a részletes adatokat sajtótájékoztatón osztottuk és vitattuk meg az érdeklődőkkel, az új kormány ilyen tájékoztatókat már egyáltalán nem tart, így félek, hogy sosem fogjuk megismerni a tényleges okokat és a valós folyamatokat, illetve nekem is komolyabb nyomozati munkára lenne szükségem hozzá.

Mindezek ismeretében azonban végképp felelőtlennek tűnik, hogy az új kormány egyelőre valójában nem stabilizálja a költségvetést, hanem maga üt rajta lukakat, s itt nem is csak a legyengített forintárfolyamra gondolok, vagy nem feltétlenül a társasági adócsökkentésre, hanem olyan tételekre, mint a gázárkompenzáció meghosszabbítása, a MÁV takarékosságra kényszerítése helyett a szárnyvonalak újranyitása stb.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.