BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A lengyel gazdaság tovább szárnyal

Lengyelországban nőtt az ipari termelés júliusban, a júniusi mértéknél azonban visszafogottabb szinten közölte a lengyel statisztikai hivatal.

Az ipari termelés 10,3 százalékkal növekedett Lengyelországban az előző év azonos időszakához képest. A júliusi adat szerényebb növekedést mutat mint a júniusi korrigált érték, júniusban a felülvizsgált adatok szerint 14,3 százalékkal növekedett a lengyel ipari termelés, amely jóval felül múlja a 12,1 százalékos várakozásokat.

Az év első hét hónapjában 10,4 százalékkal gyarapodott az ipari termelés az előző év azonos időszakához képest. Az építőipari termelés 0,8 százalékkal nőtt éves alapon, és 3 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest.

Szerdán a lengyel miniszterelnök főtanácsadója, Michal Boni úgy nyilatkozott, hogy a lengyel gazdaság növekedése a második negyedévben elérte a 3,1 százalékot, talán egy kicsit meg is haladta azt, melynek oka a bővülő export lehet.

Lengyelország az egyetlen olyan ország az Európai Unióban mely továbbra is kivédi a recesszió negatív hatásait. Gazdasági növekedése 2009-ben elérte az 1,7 százalékot, az idei első negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) pedig 3 százalékkal nőtt éves alapon, az előző negyedévhez képest pedig 3,3 százalékkal.

Világgazdaság Online-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.