BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"A magyar bankadó ötlete egyszerűen őrültség!"

A Financial Times Deutschland Magyarországgal foglalkozó cikke szerint a tűzzel játszik hazánk

A jobboldali magyar kormány "kasszíroz" a pénzintézeteknél, ami sokkolja az ágazatot, a lakosság viszont ünnepel - írja Magyarországról a Financial Times Deutschland. A gazdaság felpörgetése érdekében a kormány csökkenteni akarja a vállalkozói és a jövedelemadót, ennek fejében kiadós különadót vet ki a pénzintézetekre: utóbbiaknak kell viselniük a költségvetési hiány lefaragásának fő terhét. Idén a mindenkori mérlegfőösszeg 0,45 százalékát vonja el a kormány a bankoktól, míg a biztosítók által befizetendő összeg a beszedett biztosítási díjak 5,8 százalékára rúg.

Az ágazat máris hevesen tiltakozik. "Ez az egész egyszerűen őrültség" - idézte a FTD Andreas Treichlt, a Magyarországon átfogó fiókhálózattal rendelkező bécsi Erste Bank főnökét. Szerinte a bankadó tovább szűkítheti a hitelforrásokat. A bizonytalan helyzet miatt megkezdődött a külföldi beruházók kivonulása. A budapesti bevásárlóutcákon számos üzlethelyiség üresen áll, noha a bérleti díjak esnek. Nemrég bezárta kapuit a híres Emporio Armani kávézó.

Orbán Viktor miniszterelnököt ugyanakkor hősként ünneplik az országban, számos üzlet falán ott lóg az arcképe. "Nem a külföld fogja előírni nekünk, hogy mit tehetünk. Éveken át tartó szolgaság után végre visszanyertük a gazdasági önrendelkezésünket" - idézte a kormányfő szavait a német gazdasági-pénzügyi újság.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.