BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fed: csak semmi pánik, arra itt vagyunk mi!

A Fed-et meglepte a piac múlt heti heves reakciója – írja a Concorde egy közösségi portálon. Narayana Kocherlakota, a Minneapolisi Fed elnöke, a Fed Nyíltpiaci Bizottságának póttagja egy tegnapelőtti nyilatkozatában kommentálta a piac múlt heti, a Fed bejelentésére adott heves reakcióját.

Mint emlékezetes, a Fed azt jelentette be, hogy a mérlegén lévő jelzálogpapírok kamatjövedelméből, illetve a lejáró jelzálogpapírok árából hosszú amerikai állampapírokat fog venni. Azaz nem engedi csökkeni a mérlegfőösszegét, szorítja lefelé a hozamokat, megkönnyíti a költségvetés helyzetét, és nem mellesleg erős üzenettel nyomatékosítja azt a korábban is hangoztatott elkötelezettségét, mely szerint mindenre - értsd: bármennyi új pénz kinyomtatására - hajlandó egy második recessziós periódus kialakulásának megelőzésére, számol be a Concorde a Facebookon.

Mivel a bejelentett intézkedés még nem újabb pénznyomtatás, hanem csak amolyan "quantitative easing light edition", volt olyan piaci kommentár is, amely azzal magyarázta a múlt héten a Fed bejelentése utáni esést, hogy "sokak számára érthetetlen, hogy a Fed miért nem tesz már most többet a romló makro helyzet kezelése érdekében".

A hangulatot persze nem ez a megközelítés határozta meg, hanem a Fed csökkenő növekedési várakozásai miatti csalódottság. Sokakat ez láthatóan meglepett, olyanokat, akik már kényelmesen hátradőltek volna, megnyugodva a viszonylag jól sikerült második negyedéves jelentési szezon számaitól, és ügyet sem vetettek a hónapok óta romló rövidbázisú konjunktúra-indikátorokra.

Furcsa meglepődés volt ez tehát, a Fed a furcsa meglepődés feletti meglepetését tegnapelőtt nyilvánította ki a minneapolisi Fed elnökön keresztül, érezhetően a megnyugtatás szándékával - ehhez igazodva tettünk be felülre mi is egy megnyugtató minneapolisi látképet.

Narayana Kocherlakota beismerte, hogy a piaci reakció meglepte őket, hiszen lényegében semmiféle nem nyilvános információt nem használtak fel a növekedési várakozásuk csökkentéséhez. Ő személy szerint továbbra is arra számít, hogy a növekedés fenntartható lesz, idén 2,5%-os, jövőre 3%-os amerikai GDP bővülésre számít, ugyanakkor a munkaerőpiac - a Fed fő érdeklődési területe - szerinte is csak nagyon lassan fog javulni.

Úgy fogalmazott, hogy "a monetáris stimulus megteremtette a feltételeket ahhoz, hogy a feldolgozóipar több embert akarjon foglalkoztatni, de a Fed-nek nem áll módjában az építőipari munkások feldolgozóipari munkásokká történő átképzése."

A Fed tehát azt kívánja kommunikálni, hogy a bejelentésére adott piaci reakció félreértés: a helyzet nem rosszabb, mint ahogy mindenki tudhatja, viszont a monetáris stimulusra a jövőben is lehet számítani, éppen ezt akarták nyomatékosítani ezzel a lépéssel.

Mintha csak azt mondanák, hogy ne féljetek, költsetek, vegyetek részvényt, adjatok egymásnak hitelt, vegyetek fel embereket, ruházzatok be, pánikra semmi ok - félünk mi helyettetek is.

Concorde-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.