BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

FT: Növekedési sokk fenyegeti Magyarországot

A Nemzetgazdasági Minisztérium ma emelte a magyar gazdaság növekedési kilátásait – 0,2 százalékról 0,6 százalékra – kérdés, hogy Magyarország meddig képes tartani pozícióit.

A mai, gazdasági növekedésre vonatkozó javított előrejelzés főként az export javulásának köszönhető, és megfelel a piaci várakozásoknak. A magyar gazdaság növekedése 2011-ben 1 százalék, 2012-ben 1,2 százalék lehet. Az alacsony növekedés, a közszféra-sokkjával együtt adósságspirálhoz vezethet. "A növekedési sokkhoz" hozzájárul az Orbán által preferált bankadó is – szögezi le a Financial Times blogjában Chris Bryant.

Az elemző felhívja a figyelmet arra, hogy jelenleg nyugodtak a piacok, de kérdéses, mit történik, ha visszatér a kockázatkezelő magatartás. Erre esély is van, tekintve a gyenge növekedést, valamint a 2013-ra várhatóan 83 százalékra emelkedő államadósságot, amely igen magasnak számít régiós összevetésben.

Bryant ezzel a bejegyzésével gyakorlatilag a Guardian kolumnistájának mai elemzésére reagált. Mark Weisbrot úttörőként üdvözölte az Orbán-kormány szakítását az IMF-fel, és úgy vélekedett, hogy a döntés utat nyithat az olyan gazdasági követelményrendszerek felé, amelyek – szemben a Valutaalap eddigi politikájával – nem a többség életszínvonalának rontásával és megszorításokkal akarnak eredményt elérni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.