BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hihetetlen: 18 éve a legalacsonyabbra csökkenhet a munkanélküliség Németországban

Németországban 18 éve a legalacsonyabbra csökkenhet az idén a munkanélküliek száma a legnagyobb munkaadói szervezet, a német ipari és kereskedelmi kamara (DIHK) szerint.

 A Berliner Zeitung című fővárosi lap hétfői beszámolója szerint a szervezet friss, hivatalosan még nem publikált előrejelzése alapján az idén átlagosan 3,2 millió lehet a regisztrált munkanélküliek száma a 82 millió lakosú országban. Ez negyedmillióval kevesebb az egy évvel korábbinál, és a legkisebb szám 1992 óta.

Ugyancsak 3,2 millió álláskeresőre számít éves átlagban a munkaügyi hivatal (BA), amely júliusban módosította az előrejelzését 3,4 millióról 3,2 millióra a munkaerőpiaci tendenciák hatására. Júliusban már sorban a 13. hónapja csökkent a munkanélküliség az Európai Unió legnagyobb országában, Magyarország legfontosabb kereskedelmi partnerénél, a szezonálisan kiigazított munkanélküliségi ráta 7,6 százalék volt, az előző évi 8,2 százalék és az egy hónappal korábbi 7,7 százalék után.

A világméretű gazdasági válság munkaerőpiaci hatásai eddig is viszonylag mérsékeltek voltak Németországban. Eleinte nőtt ugyan a munkanélküliség, de meg sem közelítette a 2005 elején mért 12,6 százalékos történelmi csúcsot.

A BA szerint a válság hatásai továbbra is érezhetőek, és még várat magára a fordulat, a foglalkoztatottság érdemi növekedése. Ugyanakkor a munkaadók reprezentatív szervezete, a DIHK szerint az év hátralévő részében jelentősen növekedhet a foglalkoztatottság, a vállalatok tervei alapján arra lehet számítani, hogy 100 ezerrel nő az alkalmazásban állók száma. Bővítést főként közepes nagyságú vállalatok terveznek, és elsősorban a szolgáltató szektorban jöhetnek létre új állások - áll a DIHK előrejelzésében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.