BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ismét inflációs csalódás - Mi a magyar gazdaság mentsvára?

Az idén ismét a külkereskedelem lesz a magyar gazdaság mentsvára. Egyelőre belső kereslet híján csak az exportőrök tudnak jelentős növekedést elérni, igaz, tavaly még ők buktak nagyobbat.

 Az infláció viszont sorozatosan okoz negatív meglepetést, még ilyen piaci körülmények között is. Már látszik némi javulás, azonban a költségvetési szigor visszatérése csak hosszabb távon hozhatja meg az áttörést az árak megfékezésében.

Az első nyári hónapban az export 23,2, az import 19,8 százalékkal bővült euróban a múlt évhez képest – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal előzetes számaiból. Az azelőtti hónapban még a behozatal nőtt gyorsabban, csaknem 25 százalékkal haladta meg a tavalyi alacsony bázist, a kivitel eközben fokozatosan gyorsul. 2009 eleje óta májusban nőtt először gyorsabban az import, ám most úgy tűnik, csak egyszeri tételek okozhatták a kiugrást, ez rossz hír a belső kereslettel kapcsolatban.

Az idén a növekedés egy százalék körül alakul, s motorja az export lesz – áll a GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzésében. A kormány gazdaságpolitikai mozgásterét mindenekelőtt az államháztartási hiány nemzetközileg és piacilag is elfogadható nagysága határozza meg. Az adott nemzetközi környezetben súlyos taktikai hibának bizonyult az államcsőd június eleji kormányzati víziója, amelynek a kedvezőtlen hatásait a 3,8 százalékos idei hiánycél felvállalásával és a 29 pontos akciótervvel sikerült tompítani – áll a kutatóintézeti jelentésben.
Júliusra 5,3 százalékról kereken 4-re mérséklődött a pénzromlás üteme. A havi alapú fogyasztóiár-emelkedés 0,1 százalékra rúgott. A látszólag jó adat oka elsődlegesen az, hogy kiesett az egy évvel ezelőtti (5 százalékpontos) áfa-, illetve jövedékiadó-emelés hatása az árindexből. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az év első hét hónapjában 5,4 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint tavaly ilyenkor. BD


Heti várható jelentések

Forrás: VG-gyűjtés

VIII. 16.: Építőipar (jún.)

VIII. 16.: Mezőgazd. termelői árak (jún.)

VIII. 19.: Létszám és kereset (jún.)


VIII. 16.: Építőipar (jún.)

VIII. 16.: Mezőgazd. termelői árak (jún.)

VIII. 19.: Létszám és kereset (jún.)

Ismét inflációs csalódás -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.