BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem ad hitelt a görögöknek Szlovákia

Szlovákia csatlakozik az euróövezeti stabilitási paktumhoz, de a pénzügyi válságba sodródott Görögországnak nem nyújt hitelt - döntött szerdán a parlament. Ez azt jelenti, hogy nem vállalja a 110 milliárd eurós csomagból azt a körülbelül 800 milliós összeget, amelyet - reá eső részként - kölcsönként kellene Athén rendelkezésére bocsátania.

A görög hitelt 69 képviselő ellenezte, tizenhárman - valamennyien a Kereszténydemokrata Mozgalom tagjai - tartózkodtak a szavazáskor. Támogatta a hitelezést további két KDH-s: Anton Marcinčin és Mária Sabolová, utóbbi azonban kijelentette, hogy tévedett, mert a hitelnyújtás ellen akart állást foglalni - írta az Új Szó.

A stabilitási paktumhoz való csatlakozást 140 képviselő támogatta. Ondrej Dostál (Híd; az OKS alelnöke) ellenezte, Anna Belousovová, az SNS alelnöke tartózkodott.

Ivan Mikloš pénzügyminiszter július derekán azzal a feltétellel írta alá Szlovákia csatlakozását a paktumhoz, hogy világos szabályok szerint kell csődeljárást folytatni az olyan államokkal szemben, amelyek felelőtlen költségvetési politikát folytatnak. Pozsony részvételének további feltétele az, hogy az európai intézményeknek igazolniuk kell: az adott ország a pénzpiacokon mindent megtett a rendes adósságfinanszírozás érdekében. Szlovákia azzal sem ért egyet, hogy a mechanizmus a jóváhagyott három év után is alkalmazható legyen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.