BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szárnyal az ukrán gazdaság

Ukrajnában 6 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) az idei második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest - közölte hétfőn az ukrán statisztikai hivatal, előzetes adatok alapján.

A hivatal nem részletezte az adatokat, az azonban tudható, hogy emelkedik a fő ukrán exportcikkek, az acél- és fémtermékek ára, 2009 egészében pedig elsősorban azért csökkent rendkívüli mértékben, 15,1 százalékkal az ukrán gazdaság teljesítménye, mert zuhant a nyersanyagok világpiaci ára. Az első negyedévben 4,9 százalékkal nőtt, egy évvel korábban pedig 17,8 százalékkal csökkent a volt szovjet tagköztársaság GDP-je.

A hétfőn közzé tett adatok a régióban egyedül álló növekedésről számolnak be. A magyar GDP negyedéves alapon nem növekedett, éves alapon pedig 1 százalékos növekedést produkált mellyel Európában a sereghajtók közé tartozik. Románia gazdasága negyedéves alapon 0,3 százalékos növekedést produkált, mely így is elmarad 1,5 százalékkal az előző év azonos időszakához. Görögország pedig az unió sereghajtója, ahol a gazdaság zsugorodásának lendülete tovább nőtt és a második negyedévben 3,4 százalékkal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.