BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szlovák kormány: Menjenek csak csődbe az eurózóna országai

Ivan Mikloš, szlovák pénzügyminiszter úgy véli, hogy hagyni kellene csődbe menni az eurózóna egyes tagállamait azért, hogy a szegényebb államoknak ne kelljen fizetniük más országok hibái miatt.

"Azzal, hogy egy állam csődöt jelent, még nem veszélyezteti az eurózóna jövőjét. Sőt, lehet, hogy épp az ellenkezője igaz, és azzal sodorjuk veszélybe az euróövezetet, ha közvetett módon támogatjuk az erkölcsi kockázatok felvállalását" – fogalmazott a pénzügyminiszter Pozsonyban.

A Bloomberg megjegyzi, hogy a július 9-én hivatalba lépett szlovák kormány ellenzi Görögország megsegítését, a mai nyilatkozata pedig Ivan Miklošt Angela Merkellel állítja szövetségbe, a német kancellár szintén felvetette, hogy ellenőrzött körülmények között csődbe mehetnének az eurózóna tagországok.

Mikloš véleményének súlyát növeli, hogy az 1998 és 2006 között gazdasági miniszterként szolgáló politikusnak tulajdonítják azokat a reformokat, amelyek lehetővé tették Szlovákia csatlakozását az eurózónához. A szlovák pénzügyminiszter egyébként megjegyezte, hogy a zóna legszegényebb tagja, Szlovákia GDP-je 1,3 százalékának megfelelő összeget ad majd a Görögországnak szánt uniós segélycsomagba, míg a leggazdagabb Luxemburg csak 0,6 százalékot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.