BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A gyógyulás jele a magyar gazdaságban

A kiskereskedelmi forgalom volumene júliusban 2007 márciusa óta először nőtt: a naptárhatástól megtisztított adatok alapján 1,7%-kal az előző év azonos hónapjához képest.

2010 első hét hónapjának összesített adatai azonban továbbra is csökkenést mutatnak, ennek mértéke 3,8% volt. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a júliusi értékesítés volumene 1,0%-kal meghaladta az előző hónap szintjét.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2010 júliusában 673 milliárd forint értékű árut forgalmaztak, így az év első hét hónapjában összességében 4071 milliárd forint realizálódott.

A kiskereskedelmi eladások 45%-a élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes, 17%-a üzemanyag-, 13%-a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelmi üzletekben bonyolódott; a többi üzlettípus együttes részesedése 25% volt 2010. január–júliusban.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek 2010 júliusában 1,1%-kal nagyobb volumenű forgalmat bonyolítottak, így az első hét havi értékesítés volumene 3,1%-kal maradt el az előző év
azonos időszakitól. 2010 júliusában az eladások jelentős részét (91%-át) lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper- és szupermarketek, vegyesboltok) eladásai már pozitív irányba mozdultak el a 2009. júliusihoz
képest.

A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem júliusi volumene is meghaladta az előző hónap szintjét.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma 2010 júliusában 3,4%-kal emelkedett, így az első hét hónapban 2,9%-kal maradt el az előző év azonos időszakitól. 2010. júliusban az iparcikk jellegű vegyes üzletek kivételével minden üzlettípusban nőttek az eladások.

A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelem eladásai már bővültek a
júniusihoz képest.

Az üzemanyagtöltő állomások 2010 júliusában 1,6, az év első hét hónapjában 8,0%-kal kisebb volumenű forgalmat értek el, mint az egy évvel korábbi azonos időszakban. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a júliusi eladások 2,6%-kal meghaladták az előző havit.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – 2010. júliusban az Európai Unió 27 tagállamában az előző év azonos időszakához mérten átlagosan 1,0, az eurózóna országaiban 1,1%-kal növekedtek a kiskereskedelmi eladások. Az országok nem teljes körére rendelkezésre álló adatok szerint 12 tagállamban tapasztaltak bővülést, 8-ban csökkenést. A legnagyobb mértékű növekedést
(6,1%) Franciaországban, a legnagyobb visszaesést (8,8%) Litvániában mérték.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrészüzletek júliusi értékesítésének volumene 5,7%-kal emelkedett a tavalyi év alacsony bázisához képest, az első hét hónap eladásai összességében 22,4%-os csökkenést mutatnak.

Ezt a váratlan trendfordulót azonban nehéz a fundamentumok alakulásával összeegyeztetni: a foglalkoztatottság stagnál, a reáljövedelem növekedése lassul, és az utóbbi hónapokban a háztartások hitelállománya is csökken - írja a Concorde a Facebookon. Ezek a folyamatok a kedvező külső feltételek ellenére is arra utalnak, hogy a következő hónapokban stagnáló kiskereskedelmi értékesítésre kell számítani. Ezért a júniusi -4,6 százalékról +1,7 százalékra javuló adat vélhetően inkább csak statisztikai bázishatásnak tudható be: tavaly nagy visszaesés volt júliusban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.