BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Amerika fejet hajt a német csoda előtt

Miközben a recesszió utáni gyengélkedés a világ legnagyobb gazdaságát a vártnál messze jobban gyötri, az Egyesült Államokban egyre többen dörzsölik a szemüket a Németországban lejátszódó konjunkturális tűzijáték láttán.

A németországi boom egyik napról a másikra az amerikai média sztorijává lépett elő, mindenekelőtt a német export vált ki csodálatot. "Különösen a németországi kis és közepes méretű vállalatok exportsikerei keltenek az Egyesült Államokban figyelmet" - jelentette ki Bernhard Welschke, a Deutsche Wirtschaft szervezet washingtoni delegátusa, aki egyben a Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetségének képviselője. "Felteszik a kérdést, miként jöhettek létre ezek a sikerek, mitől versenyképes a német piac?"

A német példa az N24 összefoglalója szerint iskolát teremt az Egyesült Államokban.Barack Obama elnök öt éven belül meg akarja kétszerezni az Egyesült Államok exportját. Washington emellett a német exporttámogatást is példának tekinti - fejtegeti Welschke. A Washington Post szerint a "miközben az amerikaiak a magas munkanélküliség és egy újabb recesszió veszélye miatt aggódnak, a konjunkturális reneszánsz a németeknek munkahelyeket teremt és olyan tempóra hajtja a gazdaságot, amelyre a berlini fal leomlása óta nem volt példa - írja a washingtoni lap. A menedzserek szerint a siker kulcsa Kína, amelyre az amerikaiak gazdasági vérszívóként tekintenek, Németországban azonban potenciális vásárlóként udvarolnak neki.

Németország példa arra, hogy egy gazdag ország profitálhat Kína felemelkedéséből. "A kritikusok azt állítják, hogy az Egyesült Államok a bérek miatt sohasem lesz képes Kínával lépést tartani a versenyképesség terén" - hangoztatta Scott Paul, az Alliance for American Manufacturing ipari lobbiszervezet ügyvezető igazgatja. "Ám Németországban a jövedelmek és a szociális juttatások legalább akkorák, mint az Egyesült Államokban, és nekik mégis sikerült olyan ipari bázist és kereskedelmi kapcsolatokat kiépíteni Kínával, mint amilyeneket mi itt, az Egyesült Államokban csak szeretnénk".

Az N24 arra is felhívja a figyelmet, hogy a német gazdasági siker a politikai vezetésre is rávetül. A Bloomberg hírügynökség által világszerte megkérdezett befektetők, kereskedők és elemzők Angela Merkel kancellár gazdaságpolitikáját 70 százalékban pozitívan értékelték, az  Egyesült Államokban ez az értékelés pedig 74 százalék. Ezzel a kancellár túlteljesíti Barack Obamát, hiszen az elnök tevékenységét csak a válaszadók harmada értékeli pozitívan.

Mindeközben a GfK gazdaságkutató intézet legfrissebb felmérése szerint a németországi konjunkturális fellendülésnek, a munkanélküliség csökkenésének és az árak mérsékelt szintjének köszönhetően a német fogyasztói bizalmi index háromévi csúcsot ért el. Az intézet szerint a fogyasztói index szeptemberi 4,3 pont után októberre 4,9 pont lesz. A GfK szerint a német vásárlók a következő hónapokban is a gazdaság élénkülésére számítanak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.