BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Heim: az egykulcsos adót nem lehet bevezetni 2013 előtt

Munkaösztönző gazdaságpolitikát kell követni, és akkor lesznek befektetők, akik ma még más országokat választanak, ám később hozzánk jönnének.

Magyarország regionális összehasonlításban is olcsó befektetési célpont. A költségvetés stabilizálódni látszik. Ezek kiválthatnak egy befektetői rohamot is, de csak két-három év múlva. Ám ehhez növekedni is kell, és egyéb feltételek is szükségesek - nyilatkozta Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. igazgatóságának elnöke a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában csütörtök este. A szakértőt a legújabb győri autóipari beruházás kapcsán kérdezte a témáról a Közbeszéd. 

A befektetők Magyarországra vonzása szempontjából talán a legfontosabb, hogy a stabilitás ne látszólagos legyen, ne egy évig tartson, hanem legalább két-három évig. Az államháztartás hiányát nem szabad elereszteni, és olyan gazdaságpolitikát kell követni, amelynek nyomán megéri hozzánk jönni: relatíve alacsony adókkal és bürokratikus terhekkel. Munkaösztönző gazdaságpolitikát kell követni, és akkor lesznek befektetők, akik ma még más országokat választanak, ám később mégis hozzánk jönnének - nyilatkozta Heim Péter a Közbeszéd stúdiójában. A szakértő a  legújabb, győri autóipari beruházás kacspán feltett kérdésre reagált így.  

A lassú adócsökkentés a reális

Mikor jöhet a személyi jövedelemadó csökkentése? Mikor lesz egykulcsos adó? - hangzott a Közbeszéd felvetése. Heim Péter úgy reagált: Magyarországnak folyamatos, öt-nyolc éven át tartó adócsökkentésre van szüksége. Az egykulcsos adót pedig nem lehet bevezetni 2013 előtt. A szakértő úgy látja, a kormányzatban is kezdik átvenni ezt az irányvonalat: a folyamatos, lassú adócsökkentést, megcélozva egy tizenhat százalékos szja-kulcsot 2013-ra, kivezetve az adójóváírást minden egyébbel együtt.

A Századvég Gazdaságkutató szerint első lépésként a legalacsonyabb adókulcs sávhatárát kell folyamatosan emelni. Második lépés az adójóváírás kivezetése lehet. 

Elkerülhetők-e a megszorítások?

Kérdés, hogy jövőre mekkora kiadáscsökkentést kell végrehajtani - reagált Heim Péter a Közbeszéd várható költségvetési megszorításokra vonatkozó kérdésére.  A Századvég Gazdaságkutatónál úgy látják: ha kormányzat kétszázmilliárdos tételben akar adót csökkenteni, és ehhez három százalék alatti költségvetési hiányú büdzsét fogadna el, akkor ehhez háromszáz-háromszázötven milliárd forinttal kell reál értelemben visszafogni a kiadásokat.  Ehhez például csökkenteni kellene kétszázezer fővel a rokkantnyugdíjasok számát, egyéb területeken pedig be kellene fagyasztani a nominális kiadásokat az inflációnak megfelelően. Csak egy-két preferált terület - például az egészségügy és a rendvédelem -  lehetne, amely reál értékben többlettámogatást kapna jövőre - nyilatkozta Heim Péter a Duna Televízióban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.