BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jókedvre derítheti a piacokat a meglepetés a tengerentúlról

Az ISM feldolgozóipari index a várakozásokkal ellentétben emelkedett, a hír hatására máris javított a Dow Jones.

Az index a júliusi 55,5 pontról 56,3-ra emelkedett augusztusban, ami különösen azért kellemes meglepetés, mert az elemzők arra számítottak, hogy a mutató 52,8 pontra csökken. A hír azt jelzi, hogy az amerikai gazdaság egyik fő húzóereje továbbra is működik.

Zach Pandl, a Nomura elemzője az adattal kapcsolatban a Business Weeknek elmondta: egyértelmű, hogy a feldolgozóipar kilábalása augusztusig folytatódott, ugyanakkor továbbra is aggodalomra adhat okot a következő hat hónap.

A Dow Jones 230 pontot emelkedett a hír hatására. Ugyanakkor az amerikai piac sorozatban hatodik napja tartózkodik az 1040-es támasz szint vészes közelségében anélkül, hogy képes lett volna kitörni az 1070-es tartományi határt. A nap elején az index megkísérelte a kitörést, ám az 1060-as erős ellenállás megfogta a lendületet, és oldalazó pályára ítélte a piacot.

A feldolgozóiparral kapcsolatos jó hír hatását mérsékelheti, hogy – szintén mai bejelentés szerint – csökkent a magánszektorban a foglalkoztatottak száma. A jelentés szerint a szolgáltató szektorban 30 ezer fővel emelkedett az alkalmazottak száma azonban ez kevés volt a termelői szektor 40 ezer fős elbocsátásainak ellensúlyozásához.

Ezzel párhuzamosan az eurózóna feldolgozóipara nem szolgált kellemes meglepetéssel. Az euróval fizető országok árindexe 52,5 pontra esett vissza a korábbi 52,7 pontról, mely a március óta mért legalacsonyabb érték. A termelési index a júliusi 58,7 pontról 57,1 pontra csökkent.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.