BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kockázatosak a magyar cégek

A szakemberek szerint, bár a válság nagy részén túl vagyunk, az elkövetkező év folyamatosan változó, jelentős kockázattal bíró időszak lesz még a szállítói hitelezés szempontjából. Összességében a közép-kelet-európai kockázatos cégek aránya nem változott, azonban az egyes országokban némi elmozdulás mutatkozik – derül ki a Coface legfrissebb régiós kockázatossági felméréséből.

Magyarországon továbbra is a cégek több mint fele számít kimondottan vagy közepes mértékben kockázatos üzleti partnernek. Ez az érték észrevehetően és tartósan meghaladja a régiós átlagot. A tavalyi évhez képest 50,33 százalékról 51,53 százalékra nőtt a hazai kockázatos vállalatok aránya. Hazánkat a közép-kelet-európai régióban Románia és Szlovákia is megelőzi.

A legfrissebb adatok szerint a céges pénzügyi kockázati tényezők miatt a közép-kelet-európai országokban működő cégek átlagosan 48,42 százalékát közepesen kockázatosnak vagy fokozatosan kockázatosnak minősítette a Coface. A mostani arány alig jobb a 2009-es 48,86 százaléknál. A régió átlagának javulásával szemben a román, szlovák és magyar cégek megítélése tovább romlott az elmúlt 12 hónapban.

A kockázati szinteket is kibontva a Coface egy 10-es skálán osztályozza a cégeket, ahol az 1-es a legrosszabb, a 10-es a legjobb besorolást jelenti. Az valóban igaz, hogy a régióban a romány és a szlovák cégek között tapasztalható a legmagasabb arány az 1 és 5 közé eső besorolásokban, de ha ezen belül az 1 és 3 értékek közötti, tehát a legrosszabb kockázati kategóriát vizsgáljuk, akkor az látható, hogy a régióban ebbe a kategóriába sorolt cégek arányában már csak Románia mutat rosszabb képet és őket követik a hazai vállalatok.

Magyarország az A4 kategóriában helyezkedik el a Coface országkockázati rangsorában. Az ország helyzete sajátságos, hiszen annak idején az A2-ből indult, áll a közleményben. Az ország megítélésének változása rávilágít, hogyan változott meg Magyarország gazdasági ereje és súlya közép-európai összevetésben is. ugyanakkor Románia már B kategóriás minősítést kapott, ezzel kikerült a befektetésre ajánlott országokból, Szlovákia pedig A3-as besorolásban áll.

Szlovákia egy nagyon nyitott gazdaság, a szlovák bruttó összterméket (GDP) nagy részben az export mozgatja, ezért az országot komolyan érintette a nemzetközi visszaeséssel járó válság. Leginkább az autóipart befolyásolta negatívan a válság, ami egyételműen fokozta a szlovák cégek romló megítélését, mondta el Fülöp Zoltán a Coface vezető kockázatelemzője.

A románok esetében tavaly a gazdaság teljesítménye 7,1 százalékkal csökkent a 2008-as évhez viszonyítva, miután Romániát is kemény sújtotta a nemzetközi pénzügyi-gazdasági válság, és idénre további csökkenést prognosztizálnak. A Coface elemzője szerint a románok esetében az építőipart valamint az ingatlangazdálkodókat sújtotta leginkább.

Ezek a régiós adatok roppant fontosak és hasznosak a magyar vállalkozások számára. Nekik is szembe kell nézniük a visszaeső hazai fogyasztás problémájával, ezért értékesítési volumenük szinten tartása érdekében új piacokat kell keresniük, melyeket legközelebb a szomszédos és régiós országokban találhatnak meg – mutat rá Bagyura András a Coface Hungary kereskedelmi vezetője.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.