BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Messze már az ír csoda

Recesszióban van az ír gazdaság: a ma közzétett adatok szerint 1,2 százalékkal csökkent a GDP a második negyedév során.

A statisztikai hivatal közzé tette az első negyedéves felülvizsgált adatokat, mely szerint a korábban jelzetnél kisebb 2,2 százalékos növekedést el az ír gazdaság az eső negyedév során. 2007 óta az idei első negyedévben ért el növekedést az ír gazdaság azonban a válság tovább tart, a ma közzé tett adatok a korábban várt 0,5 százalékos elemezői várakozásokat jóval alul múlja.

Az első negyedévhez képet 1,2 százalékkal csökkent a GDP, éves alapon a csökkenés elérte az 1,8 százalékot. A közzé tett adatok kiábrándítóak, mondta el Dan McLaughlin, a Bank of Ireland’s vezető közgazdásza.

Az egyetlen vigaszt a növekvő belső kereslet nyújthatja véleménye szerint. Azonban a statisztikai hivatal közleménye szerint a fogyasztói kiadások éves alapon 1,7 százalékkal csökkentek. Az export azonban jelentős növekedést ért el, ami a versenyképesség javítására ösztönözheti az országot.

A rossz adatokat követően a kormány keresi a módját a befektetők megnyugtatásának, akikben még mindig vannak aggályok az államháztartási deficit csökkentésével és a folyamatosan problémákkal küszködő bankrendszerrel szemben.

Az aggodalmak jelentős emelkedést okoztak az ír államkötvény aukción. A 4 éves (500 millió euró értékben kibocsátott) papírok hozama 4,767 százalékon alakult és 2,54 milliárd euró ajánlat érkezett. A 8 éves (1 milliárd euró értékben kibocsátott) kötvények hozama 6,023 százalékkal lett, az ajánlatok majdnem elérték a 3 milliárd eurót.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.