BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Románia "náci pénzzel" tenné rendbe a költségvetését?

Romániában heves vita bontakozott ki azokról az adósságokról, amelyeket a második világháború idején Németország halmozott fel a balkáni országgal szemben.

Nyitott kérdés, vajon Bukarestnek van-e esélye a pénz visszafizetésére - írja a Die Presse. A bécsi lap szerint Románia a rendszerváltás óta a legsúlyosabb gazdasági válsággal küszködik, és a kormány kétségbeesetten keresi a lehetőségeket a költségvetési hiány kiegyenlítésére. Ám a szükség nem csak a politikusokat teszi találékonnyá. Hetek óta a román média és a bloggerek azokról az óriási adósságokról vitáznak, amelyeket Németország vélhetően még nem fizetett vissza Romániának. Ha Németország ezeknek a "régi adósságoknak" az egy részét is fizetné is vissza Romániának, ez tehermentesíthetné az államháztartást.

Radu Golban román közgazdász szerint 1944 szeptemberében Németország már több mint egymilliárd birodalmi márkával tartozott Romániának. Óvatos becslések szerint alacsony, 2,5 százalékos kamatlábat feltételezve mai értéken ez 18,8 milliárd eurónak felelne meg. Az összeg csaknem akkora, mint az IMF Romániának nyújtott hitele. A média érdeklődése ellenére a bukaresti pénzügyminisztérium és a jegybank eddig nem adott ki az ügyben hivatalos állásfoglalást. Tény, hogy Bukarest számára kevéssé lenne kívánatos a feszült viszony egy újabb nyugat-európai országgal, miután már feszültséget keltett a roma-ügyben Franciaországgal.

A téma Németországot is elérte. Ulla Jepke szövetségi parlamenti képviselő érdeklődésére a szövetségi pénzügyminisztérium szűkszavúan azt válaszolta, hogy Románia a háború után 1947-ben minden adósság visszafizetéséről lemondott. Erről azonban nincs szó - véli Golban, Románia ugyanis a párizsi békeszerződés szerint azokról az igényekről mondott le, amelyek a háború 1939. szeptember 1-jei kezdete után keletkeztek. Más kérdés, hogy a lap emlékeztet arra: Románia politikailag nehezen érvényesítheti kérését, tekintve, hogy a náci Németországnak nem áldozata, hanem szövetségese volt. A Die Presse hozzáteszi: elképzelhető, hogy a vita átterjed más országokra is, hiszen Németország adósságai Horvátországgal és Magyarországgal szemben is 1 milliárd birodalmi márkára rúgnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.