BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A parlament előtt az új PSZÁF törvény

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) önálló alkotmányos szerv lesz, rendeletet alkothat, a fogyasztók érdekében közérdekű pert indíthat, és békéltető testületet működtet - egyebek mellett ezt tartalmazza a felügyelet működését újraszabályozó törvény, amelyet pénteken nyújtott be a parlamentnek Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

A pénzügyi békéltető testület eljárási költségét a vesztes fél fizeti, a határozat pedig akkor támadható meg bíróságon, ha a testület ajánlása jogsértő, ilyenkor a testület lesz az alperes.

Az új törvény átveszi a hatályos PSZÁF törvény legtöbb szabályát, és kiegészíti azokat. A felügyelet elnökét a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki 6 évre. A két alelnököt az elnök javaslatára a miniszterelnök nevezi ki, szintén 6 évre. A pénzügyi békéltető testület elnökét pedig a felügyeleti elnök nevezi ki, ugyan csak 6 évre.

    Az említett vezetők felmentési ideje 6 hónap, ezen idő alatt nem dolgozhatnak, és a havi jövedelmük arányos része jár nekik havonta. A felmentési idő lejártával pedig fél éves jövedelemre jogosultak, végkielégítésként. A megbízatásuk lejártát követő fél éven belül nem dolgozhatnak olyan vállalkozásnál, amelynek jogát, vagy jogos érdekét a felügyelet döntése a megbízatás megszűnését megelőző 3 évben érintette.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.